Selen w walce z nowotworami




Kochani moi. Nadchodzi wiosna, a więc doskonały czas dla oczyszczania naszego organizmu z toksyn. O detoksykacji pisałam wam już szczegółowo Dziś jednak chciałabym zwrócić uwagę na ważny, dla prawidłowego odtruwania z toksyn i metali, selen.


Selen, to   kluczowy antyutleciacz przeciwdziałający nie  tylko rakowi żołądka i jelit, ale przde wszystkim  biorący 
czynny  udział w eliminacji  z organizmu toksycznych substancji: rtęci, ołowiu, strontu,  srebra i kadmu...

 W tym zakresie najefektywniej działa w połączeniu z  witaminami 
 A i E, stymulując między innymi  funkcję limfocytów i makrofagów oraz  dezaktywując, uszkadzające komórki wolne, rodniki, bakterie  oraz wirusy. 

  Selen jest nam  konieczny dla prawidłowej regeneracji DNA

Chroni nas. tym samym  przed deformacjami i uszkodzeniami genetycznymi prowadzącymi do choroby nowotworowej.

Spowalnia  także procesy starzenia się komórek   i pomaga w regeneracji wątroby oraz produkcji glutationu. Wpływa, tym samym na prawidłowość podstawowych procesów detoksykacyjnych  naszego organizmu  na poziomie ogólnoustrojowym i wewnątrzkomórkowym.

 Selen podnosi odporność organizmu


Wspierając ogólnoustrojową odporność, selen  pomaga   w walce nie tylko  z nowotworami, ale i 
 grypą, infekcjami grzybiczymi  oraz  wirusowymi. Stąd zalecany jest np. w zapaleniu wątroby, opryszczce,  AIDS, grzybicy...

  Neutralizuje  również groźne mykotoksyny prowadzące do rozwoju choroby nowotworowej.

 Łagodzi przebieg menopauzy i jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy. Jego niedobór wywołuje między innymi dysfunkcję tarczycy i kretynizm.
 Pomaga także w przypadku chorób reumatycznych ( uczestniczy w produkcji chormonopodobnych prostoglandyn),  łagodząc ból i stany zapalne.

 Odgrywa również istotną rolę w profilaktyce chorób serca.

 Aktywizuje enzymy zwalczające wolne rodniki i zapobiega zlepianiu się płytek krwi, chroniąc  nas przed zatorami i zawałami.  Tu ważna jest dieta : bez cukru, białej mąki, mięsa, nabiału i zadbanie o odpowiedni poziom magnezu, witamin B6, B, kwasu foliowego, roślinnych kwasów tłuszczowych   oraz potasu.

 Niedobory selenu są zazwyczaj wynikiem złej diety, w tym nadmiaru cukru, chorób jelit  oraz żołądka

 Zarówno niedobory, jak i nadmiar selenu  są niezwykle szkodliwe, gdyż selen w zbyt wysokich dawkach bywa szkodliwy, wywołując biegunki, depresję, wymioty, nerwowość, pocenie się… Stąd należy zachować szczególną ostrożność w przypadku suplementacji, a najlepiej poszukać selenu w naturalnych produktach spożywczych.


Dobrymi źródłami selenu  są:   drożdże piwne, 
 dynia i jej pestki, czosnek, pełne ziarna zbóż,  kiełki nasion, grzyby,  brokuł,  brukselka, pomidory, cebula, kukurydza, spirulina, chlorella, słonecznik, warzywa strączkowe, orzechy brazylijskie, ocet jabłkowy…






Share on Google Plus

About Aleksandra Marzec

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...