Selen w walce z nowotworami




Kochani moi. Nadchodzi wiosna, a więc doskonały czas dla oczyszczania naszego organizmu z toksyn. O detoksykacji pisałam wam już szczegółowo Dziś jednak chciałabym zwrócić uwagę na ważny, dla prawidłowego odtruwania z toksyn i metali, selen.


Selen, to   kluczowy antyutleciacz przeciwdziałający nie  tylko rakowi żołądka i jelit, ale przde wszystkim  biorący 
czynny  udział w eliminacji  z organizmu toksycznych substancji: rtęci, ołowiu, strontu,  srebra i kadmu...

 W tym zakresie najefektywniej działa w połączeniu z  witaminami 
 A i E, stymulując między innymi  funkcję limfocytów i makrofagów oraz  dezaktywując, uszkadzające komórki wolne, rodniki, bakterie  oraz wirusy. 

  Selen jest nam  konieczny dla prawidłowej regeneracji DNA

Chroni nas. tym samym  przed deformacjami i uszkodzeniami genetycznymi prowadzącymi do choroby nowotworowej.

Spowalnia  także procesy starzenia się komórek   i pomaga w regeneracji wątroby oraz produkcji glutationu. Wpływa, tym samym na prawidłowość podstawowych procesów detoksykacyjnych  naszego organizmu  na poziomie ogólnoustrojowym i wewnątrzkomórkowym.

 Selen podnosi odporność organizmu


Wspierając ogólnoustrojową odporność, selen  pomaga   w walce nie tylko  z nowotworami, ale i 
 grypą, infekcjami grzybiczymi  oraz  wirusowymi. Stąd zalecany jest np. w zapaleniu wątroby, opryszczce,  AIDS, grzybicy...

  Neutralizuje  również groźne mykotoksyny prowadzące do rozwoju choroby nowotworowej.

 Łagodzi przebieg menopauzy i jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy. Jego niedobór wywołuje między innymi dysfunkcję tarczycy i kretynizm.
 Pomaga także w przypadku chorób reumatycznych ( uczestniczy w produkcji chormonopodobnych prostoglandyn),  łagodząc ból i stany zapalne.

 Odgrywa również istotną rolę w profilaktyce chorób serca.

 Aktywizuje enzymy zwalczające wolne rodniki i zapobiega zlepianiu się płytek krwi, chroniąc  nas przed zatorami i zawałami.  Tu ważna jest dieta : bez cukru, białej mąki, mięsa, nabiału i zadbanie o odpowiedni poziom magnezu, witamin B6, B, kwasu foliowego, roślinnych kwasów tłuszczowych   oraz potasu.

 Niedobory selenu są zazwyczaj wynikiem złej diety, w tym nadmiaru cukru, chorób jelit  oraz żołądka

 Zarówno niedobory, jak i nadmiar selenu  są niezwykle szkodliwe, gdyż selen w zbyt wysokich dawkach bywa szkodliwy, wywołując biegunki, depresję, wymioty, nerwowość, pocenie się… Stąd należy zachować szczególną ostrożność w przypadku suplementacji, a najlepiej poszukać selenu w naturalnych produktach spożywczych.


Dobrymi źródłami selenu  są:   drożdże piwne, 
 dynia i jej pestki, czosnek, pełne ziarna zbóż,  kiełki nasion, grzyby,  brokuł,  brukselka, pomidory, cebula, kukurydza, spirulina, chlorella, słonecznik, warzywa strączkowe, orzechy brazylijskie, ocet jabłkowy…






Selen w walce z nowotworami  Selen w walce z nowotworami Reviewed by Aleksandra Marzec on 10:39 Rating: 5

Brak komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...