Orzechy włoskie źródłem antynowotworowych przeciwutleniaczy i elagotonin


Kochani, jeśli lubicie orzechy  włoskie, to mam dla was dobrą wiadomość. Są one nie tylko  mega zdrowe, ale i zabezpieczają nas przed wieloma chorobami, w tym nowotworami.

Po pierwsze, mają najwięcej ze wszystkich orzechów kwasów tłuszczowych 3. 
Kwasy te, w odróżnieniu od prozapalnych omega  6,  pełnią  w naszym organizmie szereg leczniczych funkcji np. wyciszają stany zapalne i pomagają w  tworzeniu oraz regeneracji neuronów-  głównie w  odtwarzaniu ich  otoczki mielinowej. Zapobiegają również chorobie nowotworowej ( kwas elagowy i fenolowy) i  pomagają we wchłanianiu witamin np. zawartych w orzechach włoskich  przeciwutleniających witamin E i A oraz D i K. Stymulują także  oczyszczanie jelit i wytwarzanie żółci przez wątrobę, regulują poziom cholesterolu, pochłaniają substancje toksyczne np. nitrozaminy i pomagają w redukcji wagi ciała... 

To jeszcze nie wszystko.Oprócz tego, natura wyposażyła orzechy włoskie w specyficzne związki  tzw.  elagotoniny pomagające w niszczeniu komórek rakowych.

 Dodatkowo zarówno owoce, jak i liście orzecha, pomagają w eliminacji grzybów,  bakterii, pleśni i pasożytów, a te, jak wiemy, są źródłem wielu toksyn i związanych z nimi problemów zdrowotnych.
Liście orzecha działają także przeciwbólowo, poprawiają trawienie  i oczyszczają krew  np. pite z bratkiem polnym (14 dni). Pomagają także w uszczelnianiu naczyń krwionośnych i działają ściągająco oraz gojąco na skórę (  zawierają cynk). Stąd mogą  wchodzić  w skład maści na trądzik, żylaki i hemoroidy np. z kasztanowcem, dziurawcem, nagietkiem, rumiankiem, krwawnikiem... 

Nalewka  z zielonych orzechów, to  także silny lek,  doskonale zwalczający pasożyty,   zarucia, czy  biegunki, nawet te  wywołane przez   paciorkowce, bakterie salmoneli, duru brzusznego  i gronkowce. 

Tu musimy jednak zachować szczególną ostrożność i stosować do 5 ml.  razy dziennie nalewki, gdyż tujon zawarty w  zielonych orzechach  w nadmiarze bywa toksyczny. Dzieciom  powyżej 7 lat najlepiej zastosować krople od 5 do 15-    ilość dobieramy do  wieku i wagi.  Można również podawać gotowe preparaty z goździkiem i piołunem np. NOW. 

Przepis  na  domową nalewkę we wpisie o pasożytach.


Orzechy włoskie a układ nerwowy

Nie bez przyczyny  orzechy włoskie wyglądem przypominają nasz mózg.
 Ich regularne spożywanie przyniosi bowiem  naszemu układowi nerwowemu  szereg korzyści. 
Usprawnia pamięć, kojarzenie, zapobiega amnezji i depresji oraz  chorobom degeneracyjnym w tym -  chorobie  Parkinsona i SM.  
W ich składzie znajdziemy nie tylko niezbędny dla układu nerwowego chrom  i  magnez, witaminy z grupy B, ale i   będącą prekursorem serotoniny melatoninę.

To właśnie serotonina zapewnia nam dobry nastrój i głęboki,  spokojny sen. Orzechy włoskie są, więc polecane w leczeniu bezsenności i nadmiernej nerwowości, ale i depresji.   Serotonina jest również silnym przeciwutleniaczem, a jej  wysoki poziom koreluje z dobrą odpornością  naszego organizmu.

  Powracając do tematu zawartej w orzechach włoskich witaminy E, to nie tylko  wspiera ona leczenie nowotworów piersi, prostaty i płuc, ale  i zapobiega przechodzeniu cholesterolu w groźny oksycholesterol oraz utlenianiu się lipidów. Tym samym  chroni nas przed chorobami serca i  polepsza krążenie.

 Ponadto orzechy włoskie zawierają bezcenną argininię polepszającą przepływ krwi przez naczynia krwionośne. POPRAWIAJĄ MORFOLOGIĘ KRWI  (miedź, żelazo B, kwas foliowy) i wzmacniają kości (zawierają magnez, fosfor, cynk). 

  I jeszcze jedna dobra wiadomość. Pomimo swej kaloryczności nie powodują tycia, a wręcz pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej.  Dodatkowo poprawiają regulację poziomu cukru zmniejszając insulinooporność, co zawdzięczamy w dużej mierze  chromowi, witaminom B i magnezowi.



Orzechy włoskie dla urody

 Jednoczesna  zwartość miedzi,   witaminy C, cynku , magnezu, witaminy E i   z grupy B wpływa dodatnio na skórę, paznokcie i włosy. Wspiera także znacząco naszą odporność i zapobiega zaziębieniom.
 Dodatkowo w orzechach włoskich znajduje się  jodniezbędny dla pracy wpływającej na metabolizm,  wagę ciała, wygląd włosów oraz  skóry tarczycy, 



 Orzechy włoskie są także  polecane w anemii (  miedź, żelazo) i dla kobiet w ciąży. Zabiegają niedoborom, a  dzięki zawartości cynku  i kwasu foliowego wadom rozwojowym płodu.  Są także korzystne dla starających się  o dziecko. Podnoszą bowiem jakość spermy i wzmacniają potencję.
Orzechy włoskie źródłem antynowotworowych przeciwutleniaczy i elagotonin  Orzechy włoskie źródłem antynowotworowych   przeciwutleniaczy i elagotonin Reviewed by Aleksandra Marzec on 07:59 Rating: 5

2 komentarze

  1. Orzechy w pigułce. Uwielbiam je, ale czemu są takie drogie? :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiedziałam, że są zdrowe, ale że mają tyle wlaściwości to dowiedziałam się dzięki tobie, będę jadła na pewno!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...