Fenomenalne właściwości grejpfruta


 Grejpfruty to cudowne owoce, sprzyjające nie tylko naszemu zdrowiu ale i urodzie.
W swoim unikalnym składzie mają bowiem odmładzającą i pobudzającą produkcję kolagenu witaminę C  z kompleksem odchudzających bioflawonoidów,  likopen, oczyszczający z toksyn błonnik, karotenoidy i witaminę A, witaminy z grupy B, magnez, cynk, wapń, potas. fosfor i mangan, żelazo...


Grejpfruty, a nowotwory

Szereg badań potwierdza, że grepfruty  wspomagają procesy odnowy komórek i zapobiegają ich niekorzystnym uszkodzeniom przez toksyny oraz wolne rodniki (utlenianie). Jednocześnie wspomagają usuwanie komórek nowotworowych ( np likopina.) Oczyszczają także krew i limfę oraz odciążają funkcję filtrującą wątroby.  Tu doskonały jest sok :  marchew, grejpfrut, pomarańcza i cytryna.  Usuwają także wirusy, grzyby  oraz pasożyty, a te jak wiemy sieją wiele toksyn i  promują rozwój nowotworów.

,, Wyniki badań wskazują na to, że jeden z flawonoidów występujących w grejpfrutach wspomaga naprawę uszkodzonego DNA w ludzkich komórkach... dieta wzbogacona o grejpfruty  zwiększyła stężenie markerów prozapalnych ( genetycznie zaprogramowane samobójstwo komórek)." ~D Grotto ,,101 produktów dla zdrowia i życia.
 


 Grejpfruty na serce

Dzięki jednoczesnej zawartości potasu, witaminy C,  karotenu, witamin B, w tym kwasu foliowego, magnezu i żelaza pomagają w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.
 Zapobiegają kruchości naczyń, udarom i zatorom oraz usuwają istniejące już płytki miażdżycowe.

,,  Naukowcy obserwowali jakie są efekty zjadania jednego czerwonego grejpfruta dziennie przez 57 pacjentów po operacji wszczepienia by-passów. Trzydzieści dni kuracji spowodowało obniżenie ilości cholesterolu ogólnego, złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. " ~101 produktów dla zdrowia i życia


 Wspomaganie odnowy stawów

Dostarczając wapnia. fosforu i manganu  grejpfruty wspierają   odnowę naszych  chrząstek i kości  oraz dbają o prawidłową produkcję kolagenu i eliminację stanów zapalnych. Łagodzą także objawy artretyzmu.

Poprawa odporności i leczenie infekcji



 Regularne spożycie  owoców  grejpfruta  i wyciągu z pestek oraz ze skórki podnosi naszą  odporność i pomaga w leczeniu infekcji wirusowych i bakteryjnych, szczególnie grypy, anginy oraz  wspiera nas w walce z grzybicą i  pasożytami  jelitowymi. Tu silniejsze działanie mają wyciągi z pestek. Wystarczy 3 razy dziennie dodać do soku  owocowego od 10 do 25 kropli. Dawkę zwiększamy powoli, gdyż  w początkowym okresie organizm wyrzuca dużo toksyn i obumarłych patogenów, co powoduje złe samopoczucie.






Grejpfruty a odchudzanie

Grejpfruty są niskokaloryczne i zasobne w błonnik, tym samym są świetnym uzupełnieniem  naszej diety podczas odchudzania. Mają tylko  50 kalorii.

 Jednocześnie pobudzają pracę trzustki i wątroby ( gorzki smak), usuwają toksyny i odkwaszają, a jak wiemy tkanka tłuszczowa to magazyn toksyn i kwasów. Korzystnie wpływają na  nasze jelita, pomagają  zwalczać nadkwasotę,  leczyć  wrzody żołądka i dwunastnicy, wirusowe zapalenie wątroby   i inne.

Dzięki zawartości pektyn, magnezu, witamin  z grupy B oraz C grejpfruty stabilizują poziom cukru i cholesterolu we krwi.  Mają niskie Ig- 20, więc są bezpieczne dla cukrzyków.


,, Jedno z badań dowiodło, że ludzie otyli, którzy zjadali polówkę grejpfruta codziennie przed posiłkiem, znacznie schudli, a przy tyn nastąpiło u nich zwiększenie wrażliwości insulinowej związanej z zespołem metabolicznym. "j. wyżej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger