Cynk-nie tylko na piękne włosy i paznokcie | źródło młodości i odporności



 Cynk jest składnikiem  około  80 enzymów biorących udział w wielu przemianach ustrojowych. 
Odgrywa między innymi rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej oraz  w gospodarce innymi pierwiastkami. w tym magnezem, manganem, miedzią i selenem. Jest  również niezbędny  dla   syntezy białek oraz  tworzenia kwasów nukleinowych RNA i DNA. 

Zapewnia  prawidłowy podział komórek, w tym tworzenie się krwinek i rozwój płodu.

Wpływa bezpośrednio na odporność na infekcje,  pracę grasicy, gruczołu krokowego, trzustki oraz  tarczycy- niezbędny do produkcji T3  trójodotyroniny i  tyroksynyT4.  By zadbać o tarczycę jednocześnie  uzupełniamy  inne niedobory np. jodu, selenu,  witaminy C i eliminujemy  z diety mleko, cukier, oleje rafinowane i gluten oraz oczyszczamy się z metali ciężkich.

 Cynk wpływa na pracę mózgu i kurczliwość mięśni. Usprawnia pamięć oraz pomaga w leczeniu schizofrenii, depresji  oraz  w zapobieganiu demencji starczej.

Obniża również  poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz opóźnia procesy starzenia się- zwiększa poziom albumin zwanych białkami młodości.  

Jest  także niezbędny do tworzenia prostoglandyn  regulujących ryt pracy serca oraz czynności wydzielnicze skóry.

 Wpływa na poziom witaminy A w organizmie - ułatwia   jej wchłanianie i wykorzystywanie  przez tkanki.

Przyspiesza regenerację skóry  oraz gojenie się ran, tym samym wspomaga leczenie trądziku i łuszczycy. Usuwa białe plamki na paznokciach i wraz z krzemem oraz żelazem wzmacnia je od wewnątrz.

 Cynk wpływa także na stan naszych kości i zębów. Jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu witaminy D oraz wapnia. Tu zadbać musimy również o witaminę K2, krzem, bor,  fosfor, potas, wapń i magnez... 

Jednocześnie cynk uczestniczy w gojeniu się złamań, ran, rozstępów i uszkodzeń skóry.


 Jest konieczny do  wytwarzania insuliny, a wraz z chromem, witaminą C i witaminami z grupy B reguluje przemiany metaboliczne białek, tłuszczy i węglowodanów.

Zapewnia prawidłowy rozwój płodu, w tym kształtowanie się rdzenia kręgowego, mózgu, kości, oczu, serca, płuc ...
Decyduje o produkcji hormonu wzrostu, odczuciu smaku i zapachu. Przy jego deficycie dochodzi do zahamowania i opóźnienia wzrostu.

Zapewnia regularność cyklu miesiączkowego, wytwarzanie plemników i  gonadodotropin - wpływają na rozwój genitaliów.

 Uczestniczy w  procesach detoksykacyjnych w wątrobie, w tym usuwaniu alkoholu...

 Jest  również kluczowym przeciwutleniaczem zapobiegającym nowotworom. 
Wspiera procesy detoksykacyjne, w tym usuwanie kadmu i ołowiu.

 Minimalne zapotrzebowanie na cynk to około 2-3 mg na dobę.

Objawy niedoboru to:

 -zaburzenia odczucia smaku i zapachu,
-łamliwość i wypadanie włosów,
-drżenie kończyn,
-rozstępy skóry,
-nadczynność tarczycy,
-zmęczenie i stany depresyjne,
-spowolnione gojenie się ran,
-złe widzenie o zmroku, zaćma,
-kurze zmarszczki,
-karłowatość i spowolnienie wzrostu u dzieci,
-skoki cukru i nieprawidłowe wytwarzanie insuliny,
-obniżona odporność na infekcje,
-wrzody żołądka,
- reumatyzm,
-wysoki cholesterol ( tu występują również procesy zapalne, nadmiar homocysteiny i inne niedobory np. b6, b12, kwasu foliowego),
- nieregularność miesiączki,
-bezpłodność oraz brak ochoty na seks,
- przerost prostaty...


 W ciąży: wady rozwojowe płodu, przedwczesny poród, niska masa urodzeniowa dziecka.

Źródła cynku : żółtka, małże, owies, kasza jaglana i gryczana, kakao, pyłek pszczeli, kiełki, zarodki pszenicy, drożdże, pestki dyni, fasola, chrzan, musztarda ziarnista, marchew, brukselka, groszek zielony, seler, szpinak...

Suplementując cynk należy monitorować poziom miedzi lub  stosować  łączną suplemntację. Nadmiar cynku może przyczynić się do zaburzenia procesów krwiotwórczych, powodować mdłości, bóle żołądka i głowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger