Lecznicze właściwości kiwi




 Kiwi pochodzi z Północnych Chin,  z okoli rzeki Jangcy. Obecnie jest uprawiane również w USA, Chile, we Włoszech, Hiszpanii oraz innych krajach Europy.

Kiwi jest znane jako owoc niezwykle zasobny w witaminę C, potas i witaminę E. W  swoim bogatym składzie  zawiera również luteinę oraz zeaksantynę  zmniejszające ryzyko występowania chorób nowotworowych oraz oczyszczające jelito błonnik
.
 Ponadto witaminę K i A, witaminy z grupy  B ( niacyna, ryboflawina, kwas foliowy  ) potas,  wapń, magnez, żelazo, cynk ...

W nasionkach kiwi zawarte są kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.





Kiwi, a choroby serca

 Badania udowodniły, że kiwi pomaga w zapobieganiu zlepianiu się płytek krwi. 
Wpływa dodatnio  na  odnowę kolagenu i regenerację naczyń krwionośnych.
Działa przeciwutleniająco i zapobiega uszkodzeniom wywoływanym przez wolne rodniki chroniąc nas przed zawałami, zatorami, wylewami.
 Zawiera bezcenne glikozydy nasercowe zwiększające odporność, siłę i ukrwienie serca.
 Ponadto jest pomocne w regulacji cholesterolu i trójglicerydów oraz zapobieganiu miażdżycy.

Dzięki wysokiej dawce potasu- około 310 mg  pomaga w regulacji ciśnienia i w leczeniu już  istniejącego nadciśnienia tętniczego.

Wspiera odchudzanie -jeden owoc to  tylko 50 k cal. 
Zawartość błonnika -około 2 gram pomaga  nie tylko w regulacji cholesterolu, ale również poziomu  glukozy, zapobiegając gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Jednocześnie wspiera prawidłową mikroflorę jelit, a nasionka kiwi oczyszczanie i usuwanie zaparć.

Insulina jest określana hormonem tycia. Im wyższy poziom insuliny, tym  szybsze tempo powstawania tkanki tłuszczowej.



Kiwi, a nowotwory

 Zeaksantyna, luteina oraz wysokie dawki witaminy C, E i  beta karotenu stanowią doskonały zestaw w profilaktyce przeciwnowotworowej.

 Badania potwierdzają również, że kiwi wspomaga procesy naprawcze już istniejących uszkodzeń DNA. Ponadto przyczynia się do  niszczenie komórek przeciwnowotworowych.
Zawiera glutation detoksykujący komórki i zapobiegający mutacjom genów. Jednocześnie pomaga w odtruwaniu całego  organizmu.
Wspiera odporność i leczenie infekcji wirusowych oraz bakteryjnych sprzyjających chorobie nowotworowej.
 Wspomaga leczenie anemii  i regulowanie równowagi kwasowo- zasadowe (potas, wapń, magnez ) zapobiegając niedotlenieniu i zakwaszeniu.



  Inne właściwości kiwi


W kiwi występują inozytol, tiamina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6 oraz serotonina, tak więc jedzenie tych owoców, równie skutecznie jak bananów, podnosi nasze samopoczucie i zapobiega depresji. Obecność potasu działa przeciwskurczowo  i podnosi poziom energii.

Kiwi wspiera procesy regeneracyjne stawów i chroni je przed  uszkodzeniem. Pomaga w reumatyzmie- witamina E i C, wapń i witamina K oraz zapobieganiu osteoporozie.



Luteina w kiwi wraz przeciwutleniaczami: witaminą C, E i beta karotenem chroni wzrok i zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger