Właściwe odchudzanie cz II. Prawidłowe łączenie pokarmów. Produkty odchudzające.







 Zobacz najpierw: Właściwe odchudzanie cz I
                                 Diety białkowe tuczą czy odchudzają


Regulacji wagi ciała służy zażywanie probiotyków i prebiotyków. Pij ocet jabłkowy, zakwas buraczany, jedz kiszoną kapustę, ogórki, banany, cykorię, zażywaj inulinę, bactrim, trilac, biotyk...
 Dla przykładu: Ocet jabłkowy przyśpiesza przemianę materii, odkwasza i oczyszcza  krew. Dostarcza potasu, sodu, witamin B, E, krzem. Obniża cholesterol, cukier, ciśnienie krwi.




Zadbaj o enzymy trawienne i witaminę C

Jedz  dziką różę, porzeczki, kiwi, sałatę, papaję, ananasy, cytryny, pomarańcze... i zastosuj dobry suplement. Ułatwią  trawienie i przyswajanie pokarmów białkowych.

 W celu uzupełnienia enzymów trawiennych zażywaj np:   Enzywit i spożywaj surowe pokarmy. Podczas gotowania tracimy około 80 % wartości, w tym wszystkie enzymy i prawie całą witaminę C, która jest Ci niezbędna np  w regulowaniu poziomu cukru we krwi, tworzeniu kolagenu, pełniącego wiele funkcji,  w tym odnawianie stawów, żył, tętnic, skóry i kości. Jest również warunkiem zapewnienia  prawidłowego poziomu energii.

W regulacji wagi ciała pomaga ziołowa  mieszanka- mniszek lekarski, mięta i pokrzywa. Pij zioła trzy razy dziennie, po łyżce ziół  zagotowanych 3- 5 minut i parzonych 15 minut pod przykryciem.

Otyłość zawsze  koreluje z nadmiarem toksyn. Pij napar z pietruszki, kolendry, bratka, koniczyny, stokrotki, czystka, łopianu. Dodawaj do herbaty kilka kulek jałowca, imbir, cynamon, goździki. 

Zażywaj chrom i wyreguluj poziom cukru.

Koniecznie usuń nadmiar drożdży- stymulują łaknienie. Pij czystka, wyciąg z pestek grejpfruta, oregano, sok z cytryny, pau darco, zażywaj vilcacorę  lub liść oliwny. Patrz żywienie w grzybicy.KLIK

Pij miksturę: aloes 1cz woda 1cz, sok z cytryny, oliwa z oliwek.




 Rola bioflawonoidów


Usuń nadmiar płynów dbając o odpowiedni poziom potasu, steroli i bioflawonoidów.

 Pij żurawinę, sok z cytryny, pomarańczy, grejpfruta,  jabłek, aronii, porzeczki, hibiskusa, śliwek kalifornijskich.

Kwaśne owoce stymulują produkcję soków trawiennych i aktywizują spalanie tkanki tłuszczowej.
Zawarte w nich bioflawonoidy,  przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej poprzez aktywizację  noradrenaliny i rozszerzają przewody żółciowe ułatwiając usuwanie złogów wątrobowych oraz trawienie tłuszczy. Zapobiegną także nierównomiernym wzrostom glukozy i kortyzolu. Nadmiar kortyzolu ma negatywny wpływ na procesy spalania glukozy przez mięśnie, co może prowadzić do nadmiernej kumulacji płynów i toksyn oraz powstania cellulitisu.

 Silne bioflawonoidy znajdziesz także w wyciągach olejowych z  pestek  grejpfrutów. Możesz wzbogacić nimi soki z pomarańczy i grejpfruta 5,10 kropli- jeśli nie zażywasz jednocześnie leków na nadciśnienie.


 Zadbaj o tarczycę.

 Tarczyca ma wpływ na regulację wagi ciała. Jedz algi morskie np. spirulinę i chlorellę i pestki z jabłek. Skonsultuj się z lekarzem, bo istnieje  możliwość nietolerancji jodu i indywidualnych przeciwskazań.






Prawidłowe łączenie pokarmów

Poszczególne grupy spożywcze różnią się kwasowością i  czasem koniecznym dla prawidłowego  trawienia oraz wchłaniania.

Np. owoce trawią się około 30 minut, białka zwierzęce od 6 do 12  godzin, a  węglowodany od 2 do 4 godzin.

 Jeśli zaraz po produkcie mięsnym zjemy słodki owoc, to  następuje niekorzystna dla nas fermentacja.
Jednocześnie nasilają się procesy gnilne w jelitach oraz zalegają masy kałowe.  Sprzyja to dysbiozie, prowadzącej do rozwoju nietolerancji pokarmowych, grzybicy, pasożytów oraz spadku prawidłowej odpowiedzi immunologicznej.

Węglowodany skrobiowe potrzebują środowiska o dużej alkaliczności, natomiast białka zwierzęce o podwyższonej kwasowości.

Dlatego niekorzystne jest łączenie białek mięsnych z węglowodanami skrobiowymi typu ziemniaki, czy biała mąka.

Gdy zjemy mięso z ziemniakami, to w przenośni, soki  żołądkowe wzajemnie neutralizują się. Efektywność trawienia natychmiastowo maleje, co objawia się np. zgagą, ciężkością, sennością, wrzodami żołądka, przeciążeniem wątroby, czy otyłością.

Inaczej jest z naturalnymi olejami i warzywami. Ich natura jest lekko kwaśna lub lekko zasadowa, co umożliwia efektywne łączenie ich zarówno z białkiem zwierzęcym  jak i z węglowodanami skrobiowymi. Ponadto warzywa dostarczają nam niezbędnych enzymów i błonnika. Jeśli spożywamy mięso, to tylko z warzywami. Osobiście polecam jednak dietę bezmięsną.

Wobec powyższych, nie łączymy w jednym posiłku białek pochodzenia zwierzęcego z węglowodanami skrobiowymi oraz białą mąką.
Niekorzystnym jest także łączenie  różnych  białek np: mięso i mleko, ryby i jajka, ser i mięso.
Ogólnie  mówiąc, każdą z grup, czyli białka, skrobie i węglowodany skrobiowe jemy oddzielnie, łącząc tylko warzywami i tłuszczami.

Dobre połączenia:
ryba -  surówka z oliwą, grillowane warzywa,
mięso - duszone warzywa z dodatkiem nierafinowanej oliwy, sałata,
nabiał - pomidor,  sałata, lub ogórek,
kasza - duszone warzywa, ogórek kiszony z dodatkiem oleju rzepakowego,
jajka- duszone warzywa, sałata, ogórek lub pomidor,
ryż -leczo z duszonych warzyw z dodatkiem oleju ryżowego.

Złe połączenia:
ziemniaki – mięso, ser,
pieczywo- wędlina, ser, pomidor.
ciasto z białej mąki- ser, wędlina
wędlina, jajko, białe pieczywo, majonez.

 Płyny pijemy 15-30 minut przed posiłkiem lub godzinę po. Inaczej dochodzi do nadmiernego rozcieńczenia soków żołądkowych.
Owoce jemy godzinę przed lub po posiłku.
Pokarm dokładnie przeżuwamy i mieszamy ze śliną- zawiera  lizozynę i amylazę. 
W jamie ustnej ma miejsce  wstępne trawienie skrobi i pobudzanie mechanizmów oczyszczania wątroby oraz produkcji żółci. Tu również  zachodzi dezynfekcja treści pokarmowej  oraz  aktywizacja wytwarzania właściwej ilości  soków żołądkowych.

Posiłki jemy najpóźniej o godzinie 19. 

Organizm dopiero po 20 minutach od rozpoczęcia jedzenia wysyła sygnał sytości.  
Równie ważny jest sposób przygotowania posiłków.  Od prawidłowej obróbki kulinarnej, przechowywania i konserwowania pokarmów zależy, czy zachowane zostaną  enzymy, fitohormony, witaminy i makro-mikroelementy... a następnie, czy w wyniku prawidłowego trawienia i wchłaniania  dotrą o do naszych komórek i tkanek.

Dla zachowania większości witamin posiłki przygotowujemy krótko dusząc, gotując na parze lub blanszując
.

Starajmy się jednak spożywać jak najwięcej surowych, naturalnych pokarmów: soki, koktajle, sałatki, namaczane orzechy i nasiona. Bezwzględnie nie używamy szkodliwych mikrofalówek.

Około 70%- 80% posiłków powinny stanowić nieprzetworzone i niepodgrzewane, surowe pokarmy.

Bezwzględnie unikamy smażenia- sprzyja chorobie nowotworowej! Produkty staramy się jeść świeże, dojrzałe, nieodgrzewane i niekonserwowane. Tylko takie są jeszcze źródłem enzymów i  jakichkolwiek witamin oraz  minerałów.





Otyłość ma   bezpośredni związek z  pracą naszej wątroby i jelit

Rozpoczynając jej leczenie należy usprawniać pracę  wątroby i  w naturalny  sposób oczyścić jelita. Jednocześnie regulujemy mikroflorę jelit,  poprzez wprowadzenie bakterii probiotycznych, eliminację grzybów i pasożytów. Następnie przeprowadzamy kompleksowe  odtoksycznianie i odkwaszanie organizmu.

Oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta połączona z zażywaniem środków regenerujących.  Eliminujemy: cukier, mięso, jajka, mleko, białą mąkę, używki, tłuszcze utwardzone i oleje rafinowane, słodkie owoce, żywność przetworzoną i konserwowaną. Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce półsłodkie, kasze, ryż brązowy, kiełki, pełne ziarna, fasola, groch, pestki, namaczane orzechy...








 Z ziół polecam Ci np  : dziurawca, kocankę, nagietka, krwawnik, jarzębinę, mniszka lekarskiego, pokrzywę, melisę, kminek, mięte, majeranek , czystek...

Otyłość ma bezpośredni związek z pracą naszych jelit.
 Jelita oczyszczają  kuracje:
 - nasiona lnu, sezamu, babki płesznik lub kminku- 2 razy dziennie po łyżce zaparzonych i namoczonych na noc nasion.

Zasada nadmiar toksyn i kwasów- nadmiar tłuszczu

Zależność jest prosta. Tkanka tłuszczowa, to najbezpieczniejszy magazyn dla nadmiaru toksyn i kwasów. Tu odkładane są  w pierwszej kolejności,  dopiero wędrują  do mięśni, stawów, nerek, mózgu...

 Im więcej kwaśnych metabolitów i niewykorzystanej glukozy we krwi, tym szybsze tempo powstawania tkanki tłuszczowej. Zakwaszenie prowadzi również do problemów z kośćcem, nadciśnienia i nowotworu. Np. komórka nowotworowa ma ph 4-5,  zdrowa 7, 36.

Produkty odkwaszające to te, które zawierają zasady- potas, magnez, wapń, fluor, cynk, żelazo. W wyniku ich przemiany tworzy się  więcej zasad, niż jonów wodorowych i kwasów. Do tej kategorii należą przede wszystkim: owoce i warzywa, woda , kiełki, zioła...

Produkty zakwaszające to te, w wyniku których powstaje więcej jonów wodorowych i kwasów, niż zasad. Są to : biały cukier, biała mąka, mięso w tym drób i ryby, jaja, nabiał, herbata, kawa, alkohol, niektóre ziarna zbóż, orzechy i nasiona... 





 W regulacji wagi ciała konieczne jest unormowanie poziomu cukru


Cukier bardzo silnie zakwasza  krew i wręcz paraliżuje działanie przeciwciał na kilka godzin.
 Tak naprawdę, jest to  tylko pozbawiona wszelkich wartości, chemiczna i wysokokaloryczna trucizna – łyżeczka to około 410 kalorii.
 Jednocześnie unikajmy spartamu  - jest szkodliwy dla układu nerwowego. Stymuluje powstawanie komórek nowotworowych. U dzieci prowadzi do ADHD i nadpobudliwości. Jego spożycie  może dawać objawy: senność, zawroty głowy, problemy z koncentracją uwagi, zmęczenie...

Wzrost poziomu glukozy we krwi powoduje konieczność dużego wyrzutu insuliny, regulującej jej poziom.

Insulina, to hormon tycia, zwiększający zapasy tłuszczu i spowalniający lipolizę, czyli jego spalanie.
Powstaje błędne koło i tzw. skaczący cukier, będący prostą drogą do otyłości i  cukrzycy II typu.

W naszym organizmie zachodzą natychmiastowe reakcje:

spadek cukru- wzrost łaknienia
spadek energii- wzrost łaknienia
niedobór witamin- wzrost łaknienia.

 Wzrost cukru = wzrost glukozy = wzrost insuliny = wzrost  tempa odkładania się  tkanki tłuszczowej i spadek jej  spalania.

Wzrost cukru = wzrost kwaśnych metabolitów = wzrost tempa powstawania kumulującej je tkanki tłuszczowej.

Wzrost cukru = pobudzenie ośrodka głodu = wzrost łaknienia

  Cukier = powstanie substancji opiatopodobnych = uzależnienie od słodyczy  = skoki nastrojów = rozdrażnienie lub depresja = zaburzenia energii życiowej...

Również za sprawą cukru neurotransmitery: leptyna- daje uczucie sytości  i grelina- pobudza apetyt, produkowane są w nieodpowiednich proporcjach.




 Wyreguluj poziom greliny i leptyny

Cukier rafinowany, mleczny i fruktoza pobudzają nadmierny wzrost  greliny, a hamują wytwarzanie leptyny.

Grelina to hormon, który w odpowiednich ilościach pełni ważne funkcje np. hamuje uszkadzanie i zamieranie komórek w stanach zapalnych jelit oraz obniża poziom wolnych rodników. Jednocześnie pobudza mechanizmy przeciwzapalne w obrębie żołądka, zwiększa ruchliwość przewodu żołądkowo-jelitowego, wspiera funkcję przewodu trzustkowego i stymuluje wzrost u dzieci. Tym samym wzmacnia ich pamięć i rozwój poznawczy. Może również pomóc bronić się przed objawami depresji wywołanej stresem i lękiem. Stąd konieczność regularnego spożywania owoców i warzyw  przez dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu. Podczas snu organizm naturalnie obniża poziom greliny, a podnosi poziom leptyny. Gdy zbyt późno spożywamy posiłki, w tym te zawierające cukier, możemy cierpieć na bezsenność.  Im niższe stężenia greliny, tym mniejszy apetyt. Dlatego słodkie i pół kwaśne owoce najlepiej spożywać rano i przed kolacją. Nigdy przed snem. Nadmiar fruktozy również zamienia się w tkanką tłuszczową i obciąża wątrobę.

 Podczas odchudzania bezwzględnie unikamy  również produktów light, gotowych sosów,  gum do żucia oraz soków ze sztucznymi słodzikami, głównie aspartamem.  Są bardzo silnie zakwaszające i rakotwórcze, prowadzą również do efektów jojo i niedoborów enzymów trawiennych ( gumy do żucia). Przyczyniają się do cukrzycy, zaburzeń prawidłowej syntezy białek, przewodnictwa międzyneuronowego,  lepoty,  zaburzeń pracy mózgu koordynującego pracę całego organizmu.





Ogranicz lub wyeliminuj mięso 


Produkty białkowe, w tym mięso, prowadzą do tragicznych w skutkach zaburzeń przemian aminokwasowych  oraz ogólnego zakwaszenia organizmu.  Konsekwencją jest otyłość .Powodują także deficyty błonnika, witamin, enzymów i minerałów.  Skutkiem powyższych  działań jest   spadek dotlenienia  oraz obciążenie nerek i wątroby, a w  niektórych przypadkach nowotwory jelit.


Ciekawostki


 Według  najnowszych badań, codzienne spożycie kwasu ALA, zawartego  w 4 kapsułkach ogórecznika, osłabia zdolność do gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Jednocześnie pobudza spalanie już istniejących rezerw  tłuszczowych aż o 20%.
W celu uzyskania idealnych proporcji omega 3 do 6 zmieszaj olej z lnu 2 cz z olejem ze słonecznika 1cz. Pij 2 x dziennie po łyżeczce.

W celu uzupełnienia niedoborów jadaj kiełki lucerny, rzeżuchy, soi, słonecznika, rzodkiewki. Dostarczą Ci cennego chlorofilu o działaniu oczyszczającym, dotleniającym  i tonizującym nerki  oraz wątrobę, witamin E, D, K, PP z grupy B, selenu, krzemu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, litu, miedzi, żelaza, kwasu foliowego.

Dla przykładu-  1 szklanka  kiełków z lucerny ma conajminiej tyle witaminy C, co 1O szklanek soku z pomarańczy.

Pij minimum 2,5  litrów krystalicznie czystej wody- odwodnienie stymuluje procesy tycia i spowalnia metabolizm. Efekty jojo mogą być również wynikiem odwodnienia twojego organizmu.

Zastosuj kuracje kompleksowego oczyszczania z toksyn i pij zielone koktajle z chlorofilem oraz sok z pszenicy i jęczmienia. Odkwasisz tak i dotlenisz krew. 

Korzystaj z zawartej w burakach betainy- pij zakwas buraczany, barszcz i sok z buraków. Jedz surówkę z buraków i jabłek, szpinak, sałatę rzymską, rukolę, szczaw, rabarbar- jeśli nie masz nadmiaru szczawianów i kamicy nerkowej.

 Z pomocą w odchudzaniu przyjdą Ci również pieprz, kurkuma, papryka i gorczyca.

Kwas HCA pozyskiwany z owoców garcinia hamuje procesy lipogenezy, czyli tworzenia  się tkanki tłuszczowej oraz pobudza produkcję glikogenu- zapasowego materiału energetycznego, a co za tym idzie zmniejsza łaknienie.

Zupa kapuściana, sok z kapusty i kapusta kiszona ograniczają procesy transferu węglowodanów w tłuszcze.

 Unikaj nadmiaru kofeiny w kawie, czarnej herbacie i napojach energetyzujących. Powoduje ona  uwalnianie adrenaliny, dającej szybki wzrost energii, a następnie jej spadek i wyczerpanie. Pomimo efektu odchudzania obciąża wątrobę, zmuszając ją  i mięśnie do korzystania z rezerw  glikogenu. Odwadnia organizm i wprowadzaj w stan stresu fizjologicznego, powodującego rozregulowanie łaknienia. Jeśli dobrze tolerujesz kawę pij ją tylko  po zagotowaniu z dodatkiem cynamonu, miodu, imbiru.( 2-5 minut) 

Nie nadużywaj wieczorem słodkich owoców i nabiału. Fruktoza i laktoza w nadmiarze wpływają stymulująco na ośrodek głodu.  Jej  wysoki poziom zamieniany jest w trójglicerydy  i odpowiada  za otłuszczenie wątroby. Nie używaj również syropów na bazie fruktozy i sacharozy oraz słodów kukurydzianych.


Metabolizm reguluje witamina D. 2ooo- 5000 tysięcy jednostek.Grzyby mun, reishi, boczniaki przyśpieszają metabolizm oraz ułatwiają  usuwanie toksyn.

 Już w starożytności żuto koper włoski w celu odchudzania i poprawy trawienia. Pij  po posiłkach herbatki ziołowe: majeranek, mięta, rumianek, anyżek, kminek i koperek włoski.

Mniszek lekarski poprawia trawienie i odtruwa wątrobę. Jest pomocny w odchudzaniu i odtoksycznianiu. Podobnie działają cykoria korzeń i karczoch powodując zmniejszenie wydzielania greliny- stymuluje apetyt.

Seler korzenny i naciowy, pietruszka, sałata, ananas, arbuz, granaty lekko odwadniają i przyśpieszają trawienie-to twoi sojusznicy w zachowaniu zgrabnej sylwetki.

Stosując sól magnezowo-potasową, unikniesz nadmiaru płynów i skurczy, pojawiających się przy odchudzaniu.Pij sok z pomodorów, marchewki, buraka i pietruszki...

Przemianę materii reguluje  picie zawierających polifenole, katechiny i  przeciwutleniacze  herbat : zielonej i czerwonej. Pobudzisz  dzięki nim oczyszczanie  i podniesiesz  poziom przyśpieszającej spalanie tłuszczu noradrenaliny. Do herbaty dodawaj witaminizujące i lekko odwadniające liście : porzeczka czarna, malina, poziomka, jeżyna... 

Kiwi zawiera enzymy trawienne i usuwa nadmiar sodu z organizmu.

Mango jest niezwykłe zasobne w witaminy C, E, B, PP i beta karoten, wapń, żelazo. Obniża cholesterol, zapobiega utlenianiu lipidów, pomaga zgajać błony  śluzowe. Reguluje trawienie i pomaga w redukcji wagi ciała.
CLA- kwas linolowy blokuje działanie enzymu odpowiedzialnego za przenikanie trójglicerydów do krwi. Jedz  świeżo zmielony len.

 Awokado zawiera lipazę ułatwiającą trawienie tłuszczu oraz kwasy LA, przyspieszające odchudzanie i odkwaszanie. Pomaga w anemii i regulacji poziomu cholesterolu.

 Lecytyna i cholina odtłuszczają wątrobę i regulują przemiany metaboliczne. Podobnie działa witamina B6, wpływająca na  przyspieszenie tempa spalania tłuszczu. Jednocześnie jest niezbędna dla prawidłowej pracy naszych hormonów - wraz z jodem odpowiada za produkcję tyroksyny i regulację wagi ciała. Pij koktajl sojowy, jedz soczewicę, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, migdały i ziarno słonecznika,  zarodki pszenne i pij drożdże - gotowane 2- 3 minuty.

Oliwa z oliwek, olej z lnu, wiesiołka, słonecznika, dyni, rzepaku, ryżu, winogron, sezamu pomagają w regulacji wagi ciała. Wiążą kwasy i toksyny, oczyszczają jelito, stymulują pracę wątroby i umożliwiają prawidłowe wchłanianie witamin A, E, K, D oraz wapnia. Zawarte w nich kwasy omega 3 przyspieszają metabolizm,  lekko odwadniają i pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger