Zdrowe jelita. Leczenie zapaleń i usuwanie pasożytów cz I





     Poniższe porady nie zastępują leczenia lekarskiego. Mają charakter informacyjny. Przed zastosowaniem skonsultuj je z lekarzem.


,, Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach." Hipokrates



 Nasze jelita określamy korzeniem życia. W wielu przypadkach ich oczyszczenie i regeneracja, daje natychmiastowy efekt w postaci poprawy naszego samopoczucia i zdrowia. Dzieje się tak dlatego, iż pobudzamy w ten sposób, naturalne procesy samooczyszczania. 

 Dla przykładu: obniżenie poziomu toksyn przy zatruciu czy przeziębieniu, daje organizmowi szansę na skuteczną walkę z chorobą.



 Oczyszczanie i regulacja mikroflory jelit jest również warunkiem koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, w tym równowagi emocjonalnej.

 Poprzez jelito pobieramy substancje odżywcze i wydalamy produkty resztkowe. 
Tu również, dzięki obecności żyjących w symbiozie 1000 gatunków bakterii   
 ( około 2, 5 kg), ma miejsce wytwarzanie witamin, hormonów, enzymów, krwinek, aminokwasów. 

 To, co już naprawdę zbędne wędruje do odbytnicy i  jest sprawnie wydalane  na zewnątrz organizmu.  W sytuacji, gdy procesy trawienia i selekcji treści pokarmowej ulegają zachwianiu, do naszego organizmu natychmiast trafiają substancje zbędne i toksyczne.  

Przyczyn powyższych zjawisk może być wiele np:

 -niewłaściwe rozdrobnienie i nawilżenie treści w jamie ustnej,
- nieprawidłowe trawienie w żołądku,
- uszkodzenia błon jelita cienkiego: śluzowej, podśluzowej, mięśniowej, surowiczej,
- obecność patogenów np. nadmiaru drożdży i pasożytów,
- infekcje bakteryjne i wirusowe ( rotawirusy. e. coli. salmonella...)
 -niedobory żółci i złe trawienie tłuszczy,
 - nieprawidłowa dezynfekcja jelit i zachwianie ich kwasowości,
 - zaleganie toksycznych mas kałowych...  


W tej sytuacji  mamy  różnorodne objawy zaburzenia funkcji jelit np:


- bóle w obrębie jamy brzusznej, wzdęcia, niestrawność, obstrukcja, biegunka, mdłości, wymioty,
-niedobory witamin  i minerałów,
- znaczny spadek poziomu żelaza we krwi,
-słabe włosy i paznokcie,
-częste infekcje np. układu oddechowego, moczowego,
-osłabienie serca i problemy z krążeniem,
-stany podgorączkowe nieznanego pochodzenia,
-hemoroidy i krwawienia z przewodu pokarmowego,
-stany zapalne żołądka, jamy ustnej, przełyku,
-nasilenie odczynów alergicznych, zmian skórnych: pieprzyków, brodawek, trądziku,
-nagłe przybieranie na wadze lub  chudnięcie,
- niedobór serotoniny,
-nadczynność i niedoczynność tarczycy,
- złe wchłanianie wapnia, osteopenia, osteoporoza,
-niedobory witamin K3, B12...
-drętwienia kończyn, skurcze, drgawki, bóle kostne i mięśniowe,
- problemy z koncentracją uwagi, pamięcią, depresja, spadki nastroju, bezsenność,
-obrzęki i zaburzenia równowagi elektrolitowej...



W dalszej kolejności ucierpi nasza wątroba. Do niej, bowiem popłynie przeciążona kwasami i toksynami krew. Musi ona dokonać natychmiastowej selekcji, usunąć grzyby, wirusy, bakterie i zaktywizować system oczyszczania z toksyn. Mamy tu sprzężenie zwrotne, osłabienie jelit- przeciążenie wątroby i zaburzenia wytwarzania płynącej do nich żółci. Gorsza jakość żółci, to słabsze trawienieniewłaściwa dezynfekcja w jelicie i nieprawidłowe przyswajanie witamin A, E, D, K oraz wapnia.


W konsekwencji wzrostu poziomu toksyn, następuje irracjonalne pobudzenie układu odpornościowego.

 Musi on rozpoznać toksyny i usunąć je z krwiobiegu. Mogą to być również mikroskopijne cząsteczki  pokarmu trafiające do krwiobiegu z przyczyn przeciekającego jelita związanego  z uszkodzeniem błon śluzowych przez bakterie, grzyby i pasożyty. Do krwiobiegu popłyną jednocześnie produkowane przez nie toksyny. 

Organizm zareaguje tak, jak przy infekcji: pobudzi ilość histamin, podniesie temperaturę ciała, zwiększy liczbę i aktywność przeciwciał. 

To prosta droga do alergii i dysfunkcji układu odpornościReperkusją są również nietolerancje pokarmowe - związane także z nadmiarem chemicznych trucizn w  naszym najbliższym otoczeniu oraz  w żywności.

 Enzymy patogenów mogą również rozkładać żółć na toksyczne związki oraz dezaktywizować nasze enzymy trawienne zaburzając, tym samym. mechaniczne i chemiczne wchłanianie składników pokarmowych. 

Spadek przyswajalności pokarmu, w wielu przypadkach nawet 40% - 50% , powoduje natychmiastową dezorganizację układu odporności, a co za tym idzie, czyni nas dla nich idealnymi, bezbronnymi ofiarami. 

W sytuacji złego wchłaniania substancji odżywczych, mamy niedobory podstawowych witamin i  minerałów, brakuje nam energii i sił zabezpieczających nas przed  wszystkimi chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.

 Zdrowie jelit = prawidłowe wchłanianie pokarmów = zdrowie naszych komórek i prawidłowy poziom energii życiowej.

Przy uszkodzeniach błon śluzowych jelit i niedoborze bakterii probiotycznych, zaburzona zostaje również biosynteza witamin z gruby B oraz wchłanianie oczyszczającego z toksyn selenu i cynku, co prowadzi do dalszego rozwoju toksemii, wzrostu liczby wolnych rodników oraz zakwaszenia.  Jednocześnie niedobór powyższych, wpływa na zwiększoną podatność na kolejne infekcje grzybicze, bakteryjne, czy wirusowe. Reperkusją są również schorzenia nowotworowe.

W razie konieczności suplementujemy cynk, selen oraz witaminy D, E  i C. 


Jelita uszczelniamy, suplementując l glutaminę  od 5 do 20 mg. 

Jest to aminokwas,  będący podstawowym  źródłem energii dla wielu komórek układu immunologicznego. Glutamina  wspiera  układ odpornościowy oraz przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń. Jest prekursorem glutationu-  aminokwasu, będącego jednym z kluczowych i najsilniejszych antyutleniaczy  oraz  powoduje przyśpieszenie regeneracji błon śluzowych jelit.


W  nieszczelności jelit  bardzo często występuje nietolerancja glutenu i laktozy

 Zarówno przy  nadwrażliwości jelit, celiakii  jak i  wtórnej nietolerancji glutenu  oraz  laktozy obowiązuje ścisła dieta. 
Jej celem jest wygojenie i regeneracja kosmków jelitowych, co poprawia wchłanianie składników odżywczych i zapobiega groźnym powikłaniom: anemia, rak, osteoporoza, zaburzenia neurologiczne...

Wyeliminuj mleko i przetwory mleczne, w tym sery i masło oraz  wszystkie rzeczy przetworzone, alkohol,  kawę...

Zabronione  są również: pszenica także orkisz, jęczmień, żyto i zwykły owies oraz wszystkie produkty z ich dodatkiem. 

 Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, ciecierzyca, fasola, orzechy, a także owoce, kiełki i warzywa, komosa ryżowa...

 Polecam Ci zrobienie testów. Możesz być również uczulony na orzechy,  kakao i określone warzywa np. paprykę, pomidory... 

W tych wypadkach zastosuj 3 miesięczną dietę eliminacyjną. Orzechy i kasze zawsze namaczaj w celu usunięcia lektyn. Ja spożywam kaszę tylko  namaczaną lub skiełkowaną. 
Po usunięciu pasożytów i grzybów oraz przejściu na zdrowe żywienie zgoisz jelita, a organizm, w przenośni przestanie atakować sam siebie i wyleczysz się z alergii oraz innych chorób autoimmunologicznych. Musisz być cierpliwy. 

W każdym przypadku procesy samoregeneracji przebiegają inaczej. 
U niektórych np. na surowej diecie i sokach, jelita goją się już po 7 dniach.

Odkwaszenie przewodu pokarmowego

Jeśli w przewodzie pokarmowym zachwianiu ulega równowaga kwasowo –zasadowa, to dezintegracja  obejmuje wszystkie pozostałe układy. Zalew kwasów wywołuje biegunki, skurcze, bóle oraz zaburza równowagę bakteryjną, wobec czego część bakterii i grzybów przejmuje funkcję pasożytniczą.

 Cierpi pozbawiony witamin i przeciążony nadmiarem toksyn oraz kwasów układ: nerwowy, moczowo- płciowy, oddechowy, odpornościowy, krążeniowy, hormonalny, nerwowy, limfatyczny. 

 W tym przypadku należy zastosować kompleksowe odkwaszanie i oczyszczanie z toksyn.

Produkty odkwaszające to te, które zawierają zasady- potas, magnez, wapń, fluor, cynk, żelazo. W wyniku ich przemiany tworzy się  więcej zasad, niż jonów wodorowych i kwasów. Do tej kategorii należą przede wszystkim: owoce i warzywa, woda filtrowana, świeże soki, kiełki i zioła.


Produkty zakwaszające to te, w wyniku których powstaje więcej jonów wodorowych i kwasów, niż zasad. Są to : biały cukier, biała mąka, mięso, w tym drób i ryby, jaja, nabiał, herbata, kawa, alkohol, niektóre ziarna zbóż, orzechy i nasiona.

 Nasiona i orzechy, pomimo kwaśnych metabolitów, jednocześnie dostarczają zasad np. magnezu i regulujących metabolizm witamin z grupy B, więc możemy je uznać za neutralne.

Szczególnymi właściwościami odkwaszającymi charakteryzują się: jabłka i ocet jabłkowy, cytryny, limonki, pomarańcze, ziemniaki, szpinak, pataty, dynia, kabaczek, ogórki, śliwki, morele, buraki, kiwi, jagody, sałata,  brokuł, kalafior, dzika róża, pomidory, śliwki, gruszki, marchew, pietruszka i natka, awokado, szpinak, koperek, winogrona, pokrzywa, zakwas chlebowy i buraczany, kapusta kiszona, banany,  kasza jaglana, migdały, fasolka szparagowa, pokrzywa, kiełki np.  lucerny i gryki, spirulina, młody jęczmień...


Reperkusją zaburzeń pracy jelit może być także nadwaga  wywołana nadmiarem toksyn i kwasów lub niedowaga, wynikająca z niedoborów żywieniowych. Jednocześnie dochodzi do osłabienia wpływającej na nasz metabolizm tarczycy i przysadki mózgowej ( choroby autoimmunologiczne tarczycy, nadczynność i niedoczynność, zahamowanie wzrostu u dzieci)



Funkcjonowanie jelit wpływa na funkcję układu nerwowego i mózgu.


 W jelitach znajduje się około 100 tyś neuronów. Jelita reagują na stres oraz emocje i odwrotnie- trawienie oraz stan naszych  jelit wpływa na pracę mózgu oraz poziom energii. 

 Praca jelit  jest powiązana  z poziomem  
serotoniny i dopaminy oraz witamin B, a co za tym idzie z pracą układu nerwowego, odpornością  na trudne sytuacje życiowe, samopoczuciem, snem, samozadowoleniem... 

 Należy być świadomym faktu, że zaburzenie pracy wybranego odcinka przewodu pokarmowego powoduje powstawanie dysfunkcji całego systemu trawiennego,  z  jednoczesnym spadkiem odporności organizmu.

 Dla przykładu: pojawienie się nadmiaru helicobacter pylori sprzyja lambliozie i grzybicy.  Obecność powyższych, stwarza idealne warunki dla pasożytów częściowo odżywiających się drożdżakami.  I tu pojawia  już się poważny, dotyczący całego organizmu problem.



Pasożyty wydalają swoje metabolity bezpośrednio do naszej krwi, powodując między innymi:

- zaburzenia organów krwiotwórczych,
-  blokady przewodów żółciowych i kamicę żółciową,
-  zapalenia trzustki i cukrzycę,
- upośledzenie sprawności układu odpornościowego: przewlekłe infekcje, bronchity, katary, zapalenie ucha środkowego, infekcje nerek, narządów rodnych, węzłów chłonnych,
-dysfunkcje układu nerwowego: stany lękowe, depresje, bezsenność, neurastenie, przewlekłe zmęczenie,
-kaleczą tkanki jelit, wątroby, płuc,
- tworzą cysty, torbiele, polipy, włókniaki, przetoki, miejscowe krwotoki,
-uszkadzają główny organ detoksykacyjny, czyli wątrobę,
-zaburzają procesy metaboliczne i detoksykacyjne w komórkach,
-rozregulowują gospodarkę aminokwasową,
-zaburzają funkcję tarczycy, jąder, jajników, przysadki mózgowej,
-powodują deficyty energetyczne, związane z nieprawidłowością przemian białek, tłuszczy i węglowodanów  w energię...

To tylko kilka przykładów ich wpływu na nasz organizm. W tym miejscu należy bezwzględnie podjąć kompleksowe działania naprawcze.

Eliminacja nadmiaru pasożytów, to długotrwały i kilkuetapowy  proces np: oczyszczenie i regeneracja  jelit, wątroby, nerek,
 ogólna detoksykacja, wzmocnienie systemu immunologicznego,
 przywrócenie właściwego poziomu energetycznego, 
przejście na system zdrowego żywienia, tlenoterapia, oczyszczanie mentalne. 

 Kolejność działań:
1. Oczyszczenie jelita z toksyn i zalegających mas kałowych.
2. Usunięcie nadmiaru grzybów i pasożytów za pomocą wybranych leków ziół i leków.
3. Przeprowadzenie kompleksowego oczyszczenia i  regeneracji  wątroby  oraz nerek.
4. Zadbanie o przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej- dieta zasadowa.
5.Uzupełnienie bakterii probiotycznych, witamin, aminokwasów,  niezbędnych nienasycone kwasy tłuszczowych i  minerałów.

 

Uzupełnienie bakterii probiotycznych

 Nasze jelita, to  również produkujący witaminy ekosystem, będący jednocześnie skuteczną  obroną przed bakteriami i grzybami. Ich rozrost hamują   bytujące w nim przyjazne bakterie np: acidophillus bulgaricus, lacidophillus, lactobacillus casei

Na wstępie każdego leczenia musimy  uzupełnić ich niedobory. Pobudzają one do działania system immunologiczny,  w tym stymulują produkcję limfocytów i makrofagów oraz regulują kwasowość przewodu pokarmowego. 
 Wpływają również na metabolizm i regulują wagę ciała. 
Wytwarzają także  kwasy organiczne i nadtlenek wodoru- o właściwościach przeciwgrzybiczych oraz przeciwbakteryjnych.
Zapobiegają przyleganiu patogenów do nabłonków i  tworzą niekorzystne dla nich ph. 

Jednocześnie ułatwiają rozkład laktozy i białek, zmniejszając nietolerancję produktów mlecznych...  



Przyjazne bakterie są nam przekazywane już z mlekiem matki. Potrzebujemy ich jednak przez całe życie, dla prawidłowej syntezy witamin, żelaza, wytwarzania enzymów, fermentów, hormonów, aminokwasów, w tym przeciwzapalnej tauryny ( chroni np. przed wrzodziejącym zapaleniem jelit, chorobą Crowna...). 
Za ich pośrednictwem potrafimy również wytwarzać z azotu konieczne dla uzupełniania deficytów białkowych  aminokwasy. 

 Zastosuj do wyboru: lakcid, bactrim, trilac... kiszoną kapustę, ogórki, ocet jabłkowy, zakwas z buraków, kompleksy mikroorganizmów typu EM.

Równowagę bakteryjną przywraca również kuracja grzybkiem tybetańskim i spożywanie prebiotyków typu innulina ( zawarte również w cykorii,  fasoli, bananach, ziemniakach). Można kupić proszek innulinowy.


 Grzybek tybetański

Grzybek tybetański  jest źródłem probiotyków  - zawiera bakterie kwasu mlekowego, zasiedlające i oczyszczające jelita  z toksyn oraz usprawniające procesy trawienia pokarmów. 
Ponadto dostarcza  witaminy z grupy B (np. B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz sole mineralne : magnez, fosfor, wapń. 

Podczas naturalnej fermentacji ziaren grzybka tybetańskiego powstają enzymy, witaminy i białka podnoszące odporność i poziom interferonu. 
 Napój  z grzybka tybetańskiego ma również  zastosowanie w odnowie odporności, leczeniu grzybic, poparzeń i zapaleń w przewodzie pokarmowym.

Ponadto regeneruje wątrobę i trzustkę oraz przyspiesza procesy detoksykacji. Pomaga w profilaktyce przeciwnowotworowej. Reguluje przemianę materii i ułatwia odchudzanie. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, łagodzi alergię i tonizuje układ nerwowy ( witaminy z grupy B). 

Szerokie spektrum oddziaływań grzybka jest związane z wpływem  naszych jelit na odporność i regenerację wszystkich komórek.

Grzybek reguluje mikroflorę i tym samym oddziałuje na wytwarzanie przeciwciał, enzymów, witamin i hormonów. Stąd mówi się, że kuracja nim odmładza i zapewnia długotrwale zdrowie.

Pij   ferment z grzybka około 21 dni dwa- razy dziennie po szklance.  Potem zrób przerwę 10- 14 dni i powtarzaj kurację. Grzybka przepłukuj na sitku i zalej codziennie czystym płynem ( wodą lub mlekiem roślinnym) podczas przerwy rób to samo lub zamroź go w lodówce. Tak zachowa swoje właściwości.


Polecam Ci  również zażywanie enzymów zawartych w ananasie, papai, sałacie, kiwi, papai, kiełkach, awokado, bananach...


Enzymy są katalizatorami większości przemian biochemicznych naszego organizmu oraz biorą udział w wykorzystaniu pokarmów-  otwierają błonę komórkową i umożliwiają prawidłowe przenikanie cząsteczki pożywienia do wnętrza komórki- enzymy trawiące i rozkładające. Jednocześnie zmieniają przestrzenną formę cząstki pokarmowej tak, by mogła być ona wykorzystana przez naszą komórkę.

 Uwaga!!!

Enzymy giną w temperaturze powyżej 40 stopni.  
Przy chorobach, w tym pasożytach i grzybicy w miarę możliwości spożywajmy surowy pokarm ( świeże warzywa i owoce, soki, kiełki, nasiona i namaczane orzechy), dostarczający nam żywych, niezbędnych enzymów.  Im mniej gotowanego pokarmu , tym więcej energii i składników odżywczych.


Początkowo możebyć tak, że poczujesz pogorszenie- zazwyczaj jest to wynik dysbiozy i złej pracy wątroby. Możesz mieć również nietolerancję błonnika. W tej sytuacji pij soki- po kilka łyków, pół na pół z wodą i koktajle np. miksowane banany z kiwi i jabłkiem oraz zażywaj probiotyki i ostropest na wątrobę.

Warzywa lekko podduś na parze. Pij również sok z aloesu i żyworódki, jedz sporo buraczków i gojących jelita ziemniaków. Po kilku dniach spróbuj jeść więcej surowych warzyw ( uważaj na kapustę, brokuły i ogórki). 

Pamiętaj, twoje jelita potrzebują czasu. Gdy nie ma przeciwwskazań, to zrób post sokowy  przez 3 dni lub zastosuj wybraną monodietę np. bananową, arbuzową...





Zdrowe jelita. Leczenie zapaleń i usuwanie pasożytów cz I Zdrowe jelita. Leczenie zapaleń i usuwanie pasożytów cz I Reviewed by Aleksandra Marzec on 13:15 Rating: 5

2 komentarze

  1. Trafiłem tu przypadkowo, ale chciałbym zacząć kurację opisaną powyżej.Dziękuję za pomocne rady.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe kompendium! Wszystko w jednym miejscu - dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...