Zdrowe jelita. Oczyszczanie. Eliminacja stanów zapalnych. Leczenie anemii CZ II




 Przeczytaj Pierwsza część ( klik)

Wyregulowaniu rytmu wypróżnień oraz eliminacji nadmiaru toksyn, grzybów i pasożytów, służy zastosowanie błonnika i substancji pektynowych. 



W codziennej  diecie uwzględnij: babkę płesznik, czarnuszkę, kminek,  kasze,  fasolę, groch, owies, otręby, len, zarodki pszenne,  mielone ziarno ostropestu, kminku, kolendry, marchew, buraki, sałatę, jabłka, gruszki, śliwki, rodzynki, morele, pomarańcze, grejpfruty, figi, jagody, borówki, winogrona...

 Pij również świeże soki warzywne.

Paniętaj, że rano powinieneś wypić 1-2 szklanki wody z np.cytryną lub z octem jabłkowym- to najlepszy sposób na pobudzenie jelit i wątroby, oczyszczanie z toksyn i zalkalizowanie przewodu pokarmowego.


 Przykładowe kuracje oczyszczania jelit:

 - nasiona lnu lub kminku- 2 razy dziennie po łyżce zaparzonych i namoczonych na noc nasion ( popijamy obficie),

 -nasiona sezamu, 2 razy dziennie po łyżce ( dla osób nieuczulonych),

 - nasiona babki płesznik np. gotowy produkt ispagul, 2 łyżki nasion zalane szklanką wody ( obficie popić),

-    2 pomarańcze wraz z białymi błonkami zjadamy no czczo rano  

-  10 śliwek namaczamy na noc i spożywamy rano na czczo.



Błonnik dożywia bakterie symbiotyczne.

 Ilość i rodzaj  błonnika należy dobierać indywidualnie. Przy zapaleniu jelit początkowo unikamy ziaren, korzytamy natomiast z warzyw, owoców i soków z miąszem.  Jednocześnie pijemy   zagajające śluzówkę maceraty np. z lnu, babki płasznik, lancetowatej, kisiel z mąki ziemniaczanej, sok z aloesu...















W celu uszczelnienia i wzmocnienia błon komórkowych sięgnij po silnie, przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.


 Zabezpieczają  również przed nowotworem okrężnicy i ochronią przed przenikaniem toksyn oraz wolnych rodników przez błony  komórkowe. W odróżnieniu od tłuszczy typu trans, hamują i łagodzą przebieg  zapaleń jelit.

  Dostarczą ich  świeżo zmielone: siemię lniane, nasiona chia i konopi, ostropest plamisty, migały, namaczane orzechy np. włoskie, laskowe, brazylijskie, lecytyna  oraz mleczko kokosowe. 

Suplementować możemy olej z wiesiołka i  z ogórecznika.

 Nigdy nie smażmy  i nie spożywajmy  tłuszczy nieznanego pochodzenia- mogą być zjełczałe i rakotwórcze. Jeśli kupujemy  oleje, to tylko w butelkach z ciemnego szkła.


Olej lniany- dostawca kwasów omega 3 i cennych liganów działających antyoksydacyjnie i leczniczo oraz zapobiegających niektórym uszkodzeniom komórek. Siemię lniane jest korzystne w przypadku grzybicy jelit i choroby wrzodowej żołądka.
 Goi stany zapalne w przewodzie pokarmowym i odgrywa rolę w profilaktyce chorób nowotworowych.

Olej z wiesiołka- zawiera cenny kwas gama linolenowy. Chroni przed rakiem, podnosi odporność, normalizuje ciśnienie tętnicze, wspomaga układ nerwowy.

Olej rzepakowy- ma doskonałe proporcje kwasów omega 3 i 6. Regeneruje wątrobę i zapobiega miażdżycy.

Olej winogronowy- zawiera kwas elagowy i resweratrol o działaniu bakterio i grzybobójczym. Podnosi poziom glutationu.

Oliwa z oliwek- ma 70 % zdrowych tłuszczy nienasyconych, olekantal o działaniu przeciwzapalnym i polifenole zapobiegające chorobom serca. Działa regenerująco na wątrobę, pobudza produkcję żółci i pomaga w regulacji mikroflory jelit oraz w  usuwaniu drożdżycy i pasożytów.

Olej z dyni- pomaga w usuwaniu pasożytów oraz gojeniu ścianek jelit. Zawiera selen, magnez oraz niezwykle korzystny dla serca beta karoten.

Olej z czarnuszki - zawiera  15 aminokwasów, w tym 8 egzogennych, kwasy linolowy i oleinowy, kwercetyny, saponiny, flawonoidy i sterole chroniące przed nowotworem okrężnicy i trzustki. Pomocny w likwidacji grzybicy, pasożytów i stymulacji odporności. Leczy astmę i alergie.

Olej słonecznikowy- zawiera dużo witaminy E, pomocny w gojeniu błon śluzowych i oczyszczaniu organizmu z toksyn.

 Olej z rokitnika - to doskonałe źródło karotenu i witamin:  E, F, K, PP,  kwasu foliowego, manganu, żelaza, boru. Wzmacnia odporność ora pomaga w  gojeniu się  stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Ma zastosowanie w  awitaminozie i anemii.



Olej kokosowy

 Olej kokosowy jest niezwykle korzystny w leczeniu grzybicy i usuwaniu pasożytów. 
 To wyjatkowo bogate źródło żelaza, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, cynku, kwasu foliowego, oleinowego, linolowego oraz witamin B2, B6, C, E... Ma działanie odżywcze, wzmacniające i przeciwzapalne.  Zagaja błony śluzowe jelit i działa, jak naturalny antybiotyk. Warto pić również  świeże mleko z kokosów i robić sobie własne ze miksowanego miąszu z wodą.

 



Troszcząc się odporność i stan jelit zadbać warto   również  o odpowiedni poziom witamin:  C, E, A, z grupy B, beta karotenu, selenu, kwasu foliowego i chlorofilu i  żelaza. 


 Przy dużych niedoborach żywieniowych związanych z pasożytami, po wstępnej eliminacji drożdży, dietę uzupełniamy  również  w chrom, selen i cynk.

 Są konieczne dla prawidłowej funkcji układu immunologicznego oraz trawienia białka i skrobi. Przy ich deficycie rozwijają się również  patologiczne procesy  np. gnicie i  kumulacja toksycznych mas kałowych.

 W  przewlekłych infekcjach pasożytniczych, grzybiczych i bakteryjnych występuje znaczny ubytek białek i zwiększenie potrzeb kolagenowych.


Paradoksalnie spożycie mięsa i nabiału, nasila rozwój powyższych infekcji. Mięso długo zalega w jelitach i fermentuje tworząc patogenną mikroflorę. 
Mleko natomiast, jest przyczyną alergii i nietolerancji pokarmowych. Ponadto dostarczają antybiotyków, toksyn, sterydów, hormonów...
Same w sobie są również   źródłem pasożytów i bakterii.

Bytujące w jelitach  patogeny żywią się częściowo strawionym białkiem i cukrem.


Przechodząc na weganizm ratujesz rocznie około 200 zwierząt przed okrutnym cierpieniem i śmiercią. Jednocześnie dajesz sobie szansę na powrót do zdrowia. 


 W celu odnowy kolagenu korzystajmy  z białek roślinnych.

Odnowę kolagenu wspierają np: spirulina, soki z aloesu, noni, granatów, śliwek kalifornijskich, cytryny,  kiwi, poziomki, porzeczki, truskawki, maliny, bratek polny,  przywrotnik, pokrzywa, figi, banany, buraczki, jagody, soja, len, marchewka, siewki trawy i żyta, kiełki soi, fasoli, rzeżuchy, słonecznika, brokuły... 





Stany zapalne jelit, a anemia

W stanach anemicznych związanych z zespołem złego wchłaniania i uszkodzeniem kosmków jelitowych, uzupełniaj żelazo pijąc: pokrzywę, jedząc szpinak, buraczki, melasę, suszone śliwki, morele, migdały, seler, kiełki. 

W przypadkach dużej anemii suplementuj żelazo. Anemia ma  również związek z mikroflorą jelit  i stanem zapalnym.

Współtowarzyszy jej nietolerancja laktozy i glutenu.



 Zasobne w żelazo są także pestki dyni 15 g, soja 14,7, otręby pszenne 14,9 g,  kakao 10,7 g,  sezam 5,9 g mak 8 g,  fasola 7, 7 g, groch i groszek zielony, soczewica, zarodki pszenne ( od 6, 5 do 7,8 grama żelaza na 100g), kasza jaglana 4, 8 g, ziarna słonecznika 4,2 g,  płatki owsiane 3,9 g  jęczmienne, wiórki kokosowe 3,6 g...

Musimy  również pamiętać o kwasie foliowym i witaminie B12.





Kwas foliowy uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych  DNA i RNA oraz wytwarzaniu  czerwonych krwinek. Reguluje poziom homocysteiny i zapobiega chorobie nowotworowej. 

Znajduje się w  szpinaku, sałacie, kapuście, brokule, szparagach, kalafiorze, brukselce,  pomidorze, grochu, fasoli, soczewicy, soi, buraku, orzechach, słoneczniku, awokado, pszenicy, pomarańczy, bananie...






Właściwościami przecipasożytniczymi odznaczają się:


kabaczki, rzeżucha, buraki, marchew korzeń,  nać i nasiona, rzepa, zielona pietruszka, gorczyca, kminek, koper włoski, kurkuma, pory, cebula, seler, szpinak, cykoria,  figi, nonii, ocet jabłkowy, żurawina, kwas z kiszonych ogórków, sok z cytryny, rabarbar, pestki dyni, sałata, czosnek, cebula, chrzan, brzoza, piołun, wrotycz, goździki, tysiącznik, rdest ptasi, jaskółcze ziele, liść orzecha włoskiego, liść porzeczki i jeżyny, aloes, pokrzywa, dziurawiec, tarnina, jarzębina, bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, rycyna, spirulina...


 W stanach zapalnych jelit i biegunkach pomocne są niektóre naturalne substancje lecznicze.

Sok z surowej kapusty to znany  lek w stanach zapalnych  żołądka i dwunastnicy. 


Jak wykazują badania, spożycie kapusty  raz w tygodniu obniża o 50% ryzyko zachorowaniach na raka jelit.

Zawiera ona mało znaną witaminę U  oraz przeciwzapalną glutaminę,  która  leczy wrzody żołądka i dwunastnicy oraz pomaga w regeneracji śluzówki jelit oraz wydalaniu pasożytów.

 Pij dwa razy dziennie po 3-5 łyżek świeżego soku.

 Węgiel drzewny zasysa toksyny i działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jelit.  Dwa razy dziennie  po 3-4 tabletki. Nie dłużej niż 5-7 dni.


 Glinka koalinowa

Silniejszym działaniem absorbowania toksyn odznacza się glinka. Jej picie pomaga w odtruciu i leczeniu zapaleń jelit (1-2 łyżeczki dziennie na szklankę chłodnej, przegotowanej wody). 
Glinka uzupełnia niedobory krzemu mającego wpływ na elastyczność ścian jelit i pomaga w odkwaszaniu organizmu. 

 Pozytywne skutki wywiera również picie propolisu3 razy dziennie po 15 kropli na wodę

 Dla naszych jelit pomocny jest także cynamon, lukrecja, stewia. Łagodnie  usuwają  nadmiar grzybów,  jednocześnie wspomagając regenerację błon śluzowych. Dodawaj do herbaty po 1/ 2 łyżeczki lub pij z gorącą wodą dwa razy dziennie.


Czystek z cytryną i miodem. Łyżeczkę ziela zaparz pod przykryciem  koło 15 minut.  Dodaj cytrynę i odrobinę miodu. Pij 2-3  razy dziennie po szklance.

Mikroorganizmy  Pro Biotics. Do szklanki przestudzonej wody dodaj łyżkę EM farma lub pijemy po 20 mililitrów esencji z ziołami.

Majeranek- 1 łyżka na szklankę wrzątku parzyć 15 minut pod przykryciem. Leczy nieżyty żołądka i jelit, usprawnia pracę wątroby, lekko uspokaja.

Tymianek i macierzanka (przyżądzać jak wyżej)  są przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Wspomagają leczenie nowotworów. Macierzankę możesz pić z cytryną.  Doskonała na odporność i zaziębienia.

Rozmaryn zawiera chinony hamujące rozwój komórek nowotworowych, pobudza produkcję żółci i usuwanie kamieni w woreczku oraz nerkach. Reguluje ciśnienie krwi. Odkarza jelita.

Tatarak to zioło wzmacniające i przeciwpasożytnicze. Ma działanie ogólnie rewitalizujące i przywracające siły życiowe. Regeneruje wątrobę. W tym celu zalewamy 2 łyżki kłączy  na noc wodą i pijemy w dzień po 3 łyki - między posiłkami.

Łopian  leczy stany zapalne jelit i wątroby. Jest żółciopędny i  moczopędny, wobec tego pomocny w oczyszczaniu z toksyn podczas i po kuracji usuwania pasożytów.

Przy problemach z zapaleniami jelit wskazane jest  również  picie naparu z wybranych ziół: 

 kobylaka, dziurawca, krwawnika, kory kasztanowca, kwiatu nagietka, ziela przywrotnika, pokrzywy, rzepiku, rdestu ptasiego, liści porzeczki czarnej, jeżyny, poziomki, maliny, szałwii, tymianku, prawoślazu...


Przykładowe mieszanki przeciwzapalne. Przed zastosowaniem zkonsultuj się z lekarzem.



  • kocanka 50g, łopian 50g, babka lancetowata 50g, rumianek 50g,
  • babka lancetowata 50g, podbiał 50g, prawoślaz 50g, len 50g, melisa 50g,
  • arcydzięgiel 50g, rumianek 50g, nagietek 50g,
  • kora dębu 50g, liść orzecha 50g, kłącze pięciornika 50g,
  • liść porzeczki czarnej 50g, szałwia 50g,
  • przywrotnik 50g, pokrzywa 50g, babka lancetowata 50g, tymianek 25g, mięta 50g,
  • szałwia 50g, kobylak 50g,
  • dziurawiec 50g, rumianek 50g.
  • arcydzięgiel 50g, rumianek 50g, nagietek 50g,
  • krwawnik 50 , pokrzywa 50g, nagietek 50g,
  • bez czarny 50g, len 50g, mięta 50g, melisa 50g,
  • dziurawiec 20g bez 10, kruszyna 20 g, melisa 50g, nagietek 10g
  • krwawnik 50g, drapacz 50g, bratek 50g, biebrzeniec 50g, kruszyna 25g, mięta 50g,
  • dziurawiec 30g, kozlek 30g, kocanka, 20g rumianek 20g.








Share on Google Plus

About Aleksandra Marzec

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...