Leczenie candidy | Odżywianie i zioła w grzybicy





Niewinny drożdżak candida albicans, to komensal naturalnie zamieszkujący dolną partię przewodu pokarmowego. W odpowiedniej ilości, pełni rolę stymulatora naszej odporności np:

-pobudza produkcję bakterii probiotycznych,
- dezaktywuje inne groźne patogeny,
-pomaga w procesach trawiennych,
-aktywizuje wytwarzanie przeciwciał...

 Jego ilości i funkcje są ściśle określone i kontrolowane za pomocą systemu immunologicznego oraz  przyjaznych bakterii probiotycznych. 
Problem grzybicy pojawia dopiero się  w sytuacji zachwiania delikatnej równowagi bakteryjnej, z przyczyn np:  podaży antybiotyków, sterydów, leków  hormonalnych, chemioterapii, radiacji, nadmiernej ilości cukru, skrobi, białek odzwierzęcych, chemicznych polepszaczy smaku w diecie,  nagromadzenia toksyn i metali ciężkich, zakwaszenia organizmu oraz osłabienia wątroby...

 Spowodowany powyższymi czynnikami rozrost drożdżaka, powoduje również zmianę jego formy i funkcji w  pasożytniczego grzyba.  
 Następnie zapuszcza on korzenie i uszkadza śluzówkę jelit.
W   konsekwencji  jego rozmnażania do  naszego krwiobiegu  płyną  zarodniki i poszukują osłabionych tkanek, by zagarnąć, skolonizować nowe terytoria np: nerki i pęcherz moczowy, pochwę, jelito cienkie, żołądek, przełyk, jamę ustną, zatoki, oskrzela...

 Przy dalszym  osłabieniu naszej odporności  i niewłaściwym żywieniu, może dojść do rozwoju przewlekłej infekcji grzybiczej, prowadzącej do ogólnego przeciążenia organów detoksykacyjnych.

W sprzyjających warunkach np:
-    dalsza  podaż prostej skrobi i cukru,
-   osłabienie tkanek spowodowane  przewlekłymi stanami zapalny,
-   przeciążenie wątroby i nerek,
-    niedobór bakterii probiotycznych,
-  nadmiar używek typu kawa, nikotyna i alkohol, 
-   złe przeżuwanie treści pokarmowych i nieprawidłowe łączenie pokarmów,
-   niedobór enzymów trawiennych,
-   niska zawartość  witamin i  minerałów,
-  nadmiar źle strawionego białka  odzwierzęcego i toksycznych mas kałowych,

dochodzi do rozwoju ogólnoustrojowej grzybicy i szeroko zakrojonych problemów zdrowotnych.

Objawy infekcji grzybiczej

  Zakażony grzybicą pacjent przedstawia cały wachlarz pozornie niezwiązanych ze sobą dolegliwości: nerwowość, bóle w całym ciele, przewlekle zmęczenie, depresję, problemy z pamięcią, nawracające zapalenia zatok, uszu i oskrzeli, astma, biały  nalot na języku, afty, pleśniawki, zapalenia  nerek, alergie, nadwrażliwość na smaki, zapachy, dźwięki, poty i nagle dreszcze, bóle wątroby,  jelit, biegunki, wzdęcia, wilgotne stopy i dłonie, mrowienie kończyn, wysypki skórne i trądzik...
To tylko kilka szczegółów dotyczących złego samopoczucia pacjenta z grzybicą.

Następstwem nieleczonej grzybicy ogólnoustrojowej są: wyczerpanie nadnerczy, zaburzenia pracy tarczycy, spadek odporności na infekcje, zapalenia wątroby, problemy z trzustką - cukrzyca II typu, zaburzenia cyklu miesięcznego u kobiet, torbiele jajników, choroby autoimmunologiczne, w tym RZS, astma, alergie, nowotwory...

Grzybica jest podstępną chorobą. Po cichu, dzień po dniu powoduje samozatruwanie  naszego organizmu, z jednoczesnym deficytem wielu substancji odżywczych, niezbędnych dla prawidłowej funkcji układu nerwowego oraz odpornościowego. Dla jej przebiegu charakterystyczne jest współistnienie infekcji pasożytniczych oraz zaburzenie funkcji CUN.

Pacjenci skarzą się na nerwicę, depresję, stany lękowe, a w skrajnych przypadkach nawet halucynacje i omamy słuchowe.  Jest to wynikiem  ogromnej ilości toksyn produkowanych przez drożdżaki, w tym  etanolu, ormaldehydu, acetaldehydu, a w konsekwencji przeciążenia lub  uszkodzenia wątroby, co prowadzi do dalszej kumulacji toksyn. 
Jest to także objaw niedoborów witamin z grupy B, w tym B12 i kwasu foliowego.


Dieta i zioła 

W przypadku schorzeń grzybiczych konieczna jest natychmiastowa rezygnacja z cukru, białej mąki, mleka, tłustego, wieprzowego mięsa, wędlin, konserwantów, drożdży, polepszaczy smaku, białego ryżu, kawy, czarnej herbaty, alkoholu…

 Obowiązuje dieta odkwaszająca, oparta na kaszach, warzywach, olejach nierafinowanych, pełnych ziarnach i orzechach, kiełkach, świeżych sokach, bezdrożdżowym chlebie. Większość pokarmów staramy się jeść na surowo, aby uzupełnić enzymy.

Korzystne jest picie 2-3 litrów wody z cytryną, ziół grzybobójczych, zielonej herbaty z imbirem, mięty, melisy, pokrzywy, dziurawca, skrzypu, perzu...

Dietę modyfikujemy zgodnie z indywidualnymi potrzebami pacjenta. W niektórych przypadkach wstępnie  rezygnujemy  z gotowanych warzyw i owoców o wysokim Ig: ziemniaków, marchwi, dyni, kabaczków oraz  jabłek, bananów.

 W przypadku nietolerancji pokarmowych stosujemy dietą eliminacyjną. 
Unikamy ńp. glutenu, nabiału, jajek, kakao, papryki, cytrusów... 

Wykonujemy szczegółowe testy Vega i ustalamy indywidualny sposób żywienia.

  Uzupełniamy  również  przyjazne bakterie np: acidophillus bulgaricus, lacidophillus, lactobacillus casei...
 Pobudzają one do działania system immunologiczny, w tym stymulują produkcję limfocytów i makrofagów oraz regulują kwasowość przewodu pokarmowego.  
Wytwarzają również  kwasy organiczne i nadtlenek wodoru- o właściwościach przeciwgrzybiczych oraz przeciwbakteryjnych.
 Są konieczne do prawidłowej syntezy witamin, żelaza, wytwarzania enzymów, fermentów, hormonów. Za ich pośrednictwem potrafimy również wytwarzać z azotu,  konieczne dla uzupełniania deficytów białkowych, aminokwasy.  Zastosuj preparat typu: lakcid, bactrim, trilac, multilac... kiszoną kapustę, ogórki, zakwas z buraków, ocet jabłkowy, kompleksy ProBiotics np.  EM Farma.

Po okresie eliminacji grzybicy ( około 14-21 dni)  za pomocą wybranego leku np: Lamisil, Nystatyna, Orungal, Fumycon, Diflukan...  zalecane jest sześciomiesięczne suplementowanie wybranego preparatu : candidy clear, vilcacory, pau darco, citrogripu, paraprotexu, candicidinu, srebra koloidalnego, moroznika, żyworódki, soku z noni, aloesu, czystka, liści oliwnych, czarnuszki. W trakcie leczenia pozostajemy nadal na diecie przeciwgrzybiczej.



Działaniem grzybobójczym odznaczają się również: orzech włoski, glistnik jaskółcze ziele, kolendra, liść poziomki i porzeczki, gorczyca, kminek,  anyż, bazylia, kurkuma, czarnuszka, nagietek, brzoza, czosnek, cebula, oregano, goździki, anyż, cynamon, bazylia, szałwia, aloes, tymianek, majeranek, macierzanka, krwawnik ...

  W kompleksowym leczeniu grzybicy, po okresie wstępnej eliminacji nadmiaru drożdży, konieczne jest przeprowadzenie oczyszczania z toksyn i odbudowa odporności pacjenta. 

Wątrobę odtruwamy i regenerujemy za pomocą mielonych nasion ostropestu, dziurawca,  fosfolipidów rzepakowych, czy sojowych, ornityny...

 Odporność wzmacnia czosnek, echinacea, pyłek pszczeli, sok z brzozy, dzika róża, natka pietruszki, seler.... 


Skuteczną metodą aktywizowania układu immunologicznego i usuwania  grzybów oraz pasożytów jest  picie tzw. mikstury Słoneckiego.

 2 łyżki soku z aloesu rozcieńczamy pół na pół z wodą, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki oleju winogronowego lub oliwy z oliwek. Całość szykujemy wieczorem i przykrywany. Spożywamy rano na czczo. Początkowo zaczynamy od ¼ dawki i systematycznie, co tydzień zwiększamy.

Krew łagodnie  oczyszcza picie i spożywanie: pokrzywy, czystka, bratka, spiruliny, natki pietruszki, selera, liści i owoców porzeczki, malin, cytryny, echinacei,  kolendry, vilcacory, soku z brzozy,  koniczyny, pau darco, jeżyn,  jałowca, buraków, kiełków lucerny, spiruliny, chlorelli, młodego jęczmienia…

Systematycznie regenerujemy uszkodzone błony śluzowe i zasiedlamy jelita przyjaznymi bakteriami oraz uzupełniamy niedobory :  lewoskrętnej witaminy C  ( 1000), cynku, selenu, krzemu, magnezu. Zalecane jest także dostarczenie witamin A i E. 
W tym celu spożywamy  również świeże, namaczane orzechy i  nasiona oraz  oleje nierafinowane np: z pestek winogron, słonecznika, lnu, rzepaku, konopi, czaenuszki, oliwę z oliwek…
Możemy również  sięgnąć po olej z wiesiołka i ogórecznika.

Pozbycie się grzybicy wymaga cierpliwości i zaangażowania w  odzyskanie utraconej równowagi. Sprawny układ immunologiczny i właściwa kondycja emocjonalna, to nasza szansa na zwycięstwo w walce z tą podstępną chorobą. Leczenie musi mieć charakter systemowy i być połączone z  kompleksową detoksykacją i odkwaszaniem. Nie pomoże usuwanie tylko miejscowych objawów za pomocą farmaceutyków i ziół. Grzyb tworzy przetrwalniki i w sytuacji kolejnego osłabienia szybko powraca.

Konieczne jest, więc podjęcie wielokierunkowych działań:

-zagłodzenie drożdżaka za pomocą diety ubogiej w cukier oraz węglowodany proste,
-okresowe zastosowanie leku i kontynuacja kuracji za pomocą ziół,
- odnowa flory bakteryjnej,
-usunięcie toksyn z krwi,
 -naprawa uszkodzonej śluzówki jelit,
-regeneracja wątroby i  nerek,
-wzmocnienie układu odporności,
-wyregulowanie kwasowości,
- dotlenienie i nawodnienie,
-uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów…

Grzybicy bardzo często współtowarzyszy  nietolerancja pokarmowa i alergia.

Alergia jest gwałtowną reakcją na czynnik uczulający objawiającą się : palpitacją serca, wysypką, rumieńcami, niepokojem, obrzękiem, zaburzeniem  funkcji układu pokarmowego. Alergeny wziewne  mogą przenikać do naszego organizmu  przez uszkodzone za sprawą candidy mikroranki- w błonach śluzowych zatoki i oskrzeli, powodując: kichanie, kaszel, duszność, czy w dalszej kolejności astmę.

 Nietolerancja pokarmowa daje  objawy po czasie, nawet dopiero na drugi dzień, w postaci: biegunki, bóli brzucha, mrowienia w kończynach, niepokoju, bóli głowy i mięśni… 
Symptomy są różnorodne i najczęściej niekojarzone z trawieniem.

W wyniku uszkodzenia kosmków jelitowych i błon śluzowych  przez przeistoczonego w grzyba drożdżaka candida, powstaje zespół złego wchłaniania i nadwrażliwość na pokarmy.

Mówiąc w przenośni, grzyb  zasiedla nasze jelito i wrasta w tkanki, zachowując się jak typowe grzyby, czyli tworzy coraz rozleglejsze kolonie oraz czerpie z podłoża składniki odżywcze, rabując nas, tym samym, z witamin i minerałów, w tym z grupy B. 

Jednocześnie zaburza prawidłowe wchłanianie, zmniejszającego odczyny alergiczne wapnia oraz gojących jelita witamin A i  E.
Również przeciążona toksynami grzybów wątroba, zaczyna produkować za mało trawiącej  tłuszcze żółci- konieczne  dla  prawidłowego przyswajania  witamin  A, E, K, D oraz  wapnia.

Cząsteczki nieprawidłowo trawionego pokarmu dostają się przez mikroranki do krwiobiegu i wywołują chaos w układzie immunologicznym. W przypadku dużej dysbiozy wzrasta nadwrażliwość niemal na wszystko: zapachy, smaki, dźwięki, polepszacze smaku, światło słoneczne, dotyk, aż do objawów autyzmu i ADHD włącznie.


 Szczególną uwagę należy  zwrócić na wzrost ilości wolnych rodników i toksyn  w przebiegu infekcji  grzybiczych oraz fakt osłabienia pokaleczonych tkanek. Wydzielane przez patogeny jady wywołują  poważne odczyny alergiczne oraz podnoszą wrażliwość na substancje chemiczne.

Paraliżują przeciwciała i dezorganizują, poprzez uszkodzenie wątroby, system sprawnego usuwania toksyn. Jeśli  jednocześnie pojawiają się infekcje pasożytnicze - pasożyty żywią się drożdżakiem stwarzając warunki dla ich niepohamowanego rozwoju- mamy poważny problem.  Między patogenami jest symbioza, u nas dezorganizacja, za którą płacimy zdrowiem i życiem. Musimy, więc stosować dietę przeciwutleniającą i zadbać o cynk, chrom oraz selen.

Selen przeciwdziała rakowi żołądka i jelit. Stymuluje funkcję limfocytów i dezaktywuje, uszkadzające komórki, wolne rodniki.  Konieczny dla prawidłowej regeneracji DNA.  Bierze czynny udział w eliminacji  z organizmu toksycznych substancji: rtęci, ołowiu, srebra i kadmu. Spowalnia procesy starzenia się, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Wspiera nas w walce z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi. Występuje w  dyni, czosnku, cebuli, kukurydzy, słoneczniku warzywach strączkowych, orzechach brazylijskich... 

Cynk odgrywa rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej. Ułatwia  wchłanianie i wykorzystywanie  przez tkanki witaminy A. Przyspiesza regenerację tkanek, wpływa na prawidłowy metabolizm witaminy D i wapnia. Jest kluczowym przeciwutleniaczem zapobiegającym nowotworom. Zawiera go np. owies, kasza jaglana, kakao,  kiełki pszenicy, drożdże, pestki dyni, chrzan...

Chrom jest konieczny dla prawidłowej zamiany glukozy w energię. Stabilizuje poziom cukru we krwi- zapobiega po posiłkowym wahaniom, wspiera trzustkę w produkcji insuliny i pomaga w redukcji cholesterolu. Występuje w orzechach, grzybach, warzywach, herbacie...

Jelita uszczelniamy suplementując l glutaminę ( od 5 do 20 mg). Jest to aminokwas,  będący podstawowym   źródłem energii dla wielu komórek układu immunologicznego. Wspiera układ odpornościowy, przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń.
Jest prekursorem glutationu,  aminokwasu, będącego jednym z kluczowych i najsilniejszych antyutleniaczy. Odpowiednie dawki glutaminy wzmacniają układ odpornościowy, nawet w przypadku ogromnego stresu. Glutamina  powoduje przyśpieszenie regeneracji błon śluzowych i reguluje poziom glukozy. Pomaga w walce z nowotworami i chorobami autoimmunologicznymi. 



 Uszkodzoną śluzówkę zagaja:

Macerat z lnu. 2 łyżki  lnu gotujemy w trzech szklankach wody na wolnym ogniu około 30 minut. Pijemy po szklance, między posiłkami, 3 razy dziennie.

Kisiel z mąki kartoflanej. Łyżkę mąki rozpuszczamy w trzech  szklankach zimnej  wody i gotujemy, powoli mieszając. Możemy dodać bez cukrowego soku z jabłek, malin, granatów, żurawiny. Ja łączę macerat z lnu z kisielem i owocami.


 len 50g, prawoślaz 50g, dziewanna 50g i ślaz  50g.  2 łyżki mieszanki  gotujemy  w 3 szklankach  wody na bardzo  małym ogniu -około 10 minut. Pozostawiamy do naciągnięcia kolejne 20 minut. Pijemy w rozcieńczeniu z wodą 1: 1 trzy razy dziennie po szklance.

 Napar z babki lancetowatej. Dwie łyżki ziela zalej trzema szklankami wrzącej wody i gotuj około 3-5 minut,  pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem.  Pij z  miodem 3 razy dziennie po szklance, między posiłkami. Babka lancetowata  podnosi poziom przeciwwirusowego interferonu.

Rumianek z cytryną. Saszetkę rumianku zaparz pod przykryciem około 10 minut. Dodaj plasterek cytryny. Rumianek możesz przygotować wieczorem i wypić podgrzany rano na czczo.

 Regeneracji jelit  w trakcie oczyszczania z grzybów i pasożytów służy  zażywanie codziennie wieczorem 1 ząbku czosnku.  Można używać wyciągu spirytusowego z czosnku( zakraplanego na jogurt- 20 kropli). 

Pomocna jest też kuracja octem czosnkowym.

Ocet czosnkowy.
Drobno posiekany czosnek  zalewamy octem z jabłek i odstawiamy na 4 tygodnie.  Po czasie zlewamy i przechowujemy w szczelnie zamkniętej butelce. Pić w rozcieńczeniu z wodą 2 łyżeczki dziennie- najlepiej 30 minut przed posiłkiem. Ten specyfik również oczyszcza  jelita z owsików i glizd. 

Sok z żyworódki. Pij 3  razy dziennie po 10 mililitrów soku.

Kwiaty dziurawca 50g, szałwia 50g, mięta 50g i melisa 50g to doskonały zestaw na grzybicę, lepsze trawienie i poprawę koncentracji uwagi. Zmieszaj po 50 gram ziół i w ilości 2 łyżki na 3 szklanki wody, zagotuj około dwóch minut- na małym ogniu. Pij 3 razy dziennie między posiłkami. Możesz również skorzystać z ziół w fixie.
Mieszanka poprawia funkcje trawienne, działa przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, lekko rozkurczowo i uspakajająco.

Szałwia wpływa na koncentrację uwagi i chroni neurony przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarty w niej karnozol i tujon to silne związki o działaniu bakteriobójczym i przeciwzapalnym.
Przy stanach zapalnych jelit i osłabieniu wątroby można pić  również szałwię z liśćmi porzeczki czarnej.
Dziurawiec oraz  występujące w nim hiperyzyna, kwercetyna i rutozyd, uszczelniają naczynia krwionośne, działają żółciotwórczo i żółciopędnie. Pomagają również w przyswajaniu witamin z grupy B.
Mięta i zawarty w niej mentol działa rozkurczowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Stymuluje produkcję soków żołądkowych, moczu i żółci. 
Melisa lekko uspokaja, tonizuje ciśnienie, znosi uczucie niepokoju i lęku. Łagodzi migreniczne bóle głowy. Jest przeciwzapalna.

Mieszanka  jest również doskonałym środkiem do płukania gardła, przemywania skóry i leczenia przeziębień.

Szałwia 50g, tymianek 50g  to twój sojusznik w walce z grzybami i pasożytami.
Zawarty w tymianku tymol, a w szałwii tujon działają niszcząco na szereg bakterii, grzybów, pleśni, pasożytów i wirusów. Szałwia i tymianek  poprawiają  trawienie, rozkurczają, stymulują wydzielanie potu i moczu, tonizują układ nerwowy  i leczą mikroowrzodzenia błon śluzowych. Pomagają również w zwalczaniu robaczycy u dzieci- owsiki, glizdy. 

Łyżkę szałwii zagotuj około 2 minuty i dodaj łyżeczkę tymianku. Zaparzaj pod przykryciem kolejne 15 minut. Pij po pół szklanki 2- 3 razy dziennie.  Dziecku możesz rozcieńczyć  napar i posłodzić miodem. 

 Len 4 części, majeranek 1cz. kminek 1cz. Niektórzy dodają kozieradkę i czarnuszkę. Zioła i ziarno muszą  być zmielone i przechowywane w lodówce.  Zażywamy po łyżeczce 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Kozieradka  i czarnuszka pomagają  także w  przyswajaniu pokarmów oraz  w alergii i astmie. Zioła mają łagodne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Regenerują watrobę i jelita.

  Koper włoski 1cz, kminek 1cz. Stosować jak wyżej. 
  
Kminek, kolendra i anyż w równych częściach. Zioła w takim składzie działają  grzybobójczo i pasożytobójczo. Poprawiają  trawienie i regulują pracę jelit. Zioła muszą być zmielone i przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce. Zażywać jak wyżej.



Olej kokosowy posiada silne własiwości odżywcze, zgajające i przeciwgrzybicze.  Ułatwia przyswajanie składników odżywczych. Jest naturalnym antybiotykiem, dodatkowo  wzmacniającym serce i trzustkę. Spożywaj minimum 3x dziennie po łyżeczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger