Pietruszka dla zdrowia i urody





To warzywo bezprzecznie zasługujące na miano kulinarnej królowej. W 100 g natki jest  aż 5 mg żelaza, 177 mg witaminy C, aż 5510 µg beta-karotenu i 3, 1 mg witaminy E. Zawiera też  kwas foliowy (170 µg), a ponadto  liczne sole mineralne, w tym wapń, magnez, potas, miedź, fosfor, cynk i mangan, czyli wszystko, co potrzebne twojej krwi, nerkom i wątrobie.  Dlatego gorąco polecam ją w oczyszczaniu organizmu i regeneracji  powyższych narządów.

 Natka pietruszki to doskonałe źródło chlorofilu, witaminy C i gojącej błony śluzowe witaminy A. Powyższe związki  wspierają również  odnowę twoich hepatytów.



W jej składzie znajduje się także  cudowna witamina E- około3 mg w 100g.
 W połączeniu z beta karotenem wzmacnia serce i wzrok, neutralizuje wolne rodniki,  zapobiega nowotworom oraz chorobom zwyrodnieniowym stawów- wapń i mangan.













Natka  i korzeń pietruszki oczyszcza z toksyn, działa napotnie i moczopędnie. Dzięki temu  może mieć zastosowanie w obrzękach i problemach z zatrzymaniem płynów. Wzmacnia nie tylko nerki i wątrobę, ale cały organizm. Zapobiega anemii- zawiera około 170 mg kwasu foliowego i  poprawia dotlenienie organizmu.


Jedna łyżka posiekanej natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy C i A.


 Pietruszka i jej natka  poprawiają również cerę i trawienie- chlorofil i witamina C są nam niezbędne w syntezie kolagenu. Znana, tybetańska mikstura młodości, czyli napar z natki z dodatkiem soku z cytryny  eliminuje przebarwienia, spłyca blizny i wygładza zmarszczki.

2 – 3 łyżki natki zagotuj około 1o minut na wolnym ogniu,  w 200 ml wody.
Po przestudzeniu dodaj sok z połowy cytryny. Miksturą możesz również płukać włosy i pić ją w celu oczyszczania z toksyn.

Pietruszka jest niezwykle pomacna w eliminacji metali ciężkich, kamieni żółciowych i nerkowych oraz złogów artretycznych. Apiol i mirystycyna, które zawiera, działają lekko rozkurczowo i przeciwbólowo. Pietruszka pomaga wywołać spóźnioną miesiączkę i wzmacnia krwawienie, jednocześnie łagodzi  bóle menstruacyjne.  Polecana jest w stanach zapalnych nerek i  pęcherza oraz  w leczeniu prostaty. 

Zapobiega nadmiernej fermentacji i dostarcza cennego błonnika. Tym samym pomaga w regulowaniu poziomu glukozy i cholesterolu. 

 Zjadaj codziennie około 2 łyżki dziennie oraz regularnie pij napar  natki pietruszki z miętą lub samą pietruszkę.

Herbatkę liście pietruszki i mięta zaparz wrzątkiem 20 minut pod przykryciem.
  Herbatka ta jest  moczopędna i alkalizująca,  oczyszcza nerki, krew i limfę.


 Korzeń pietruszki możesz  zagotować ok 20 minut na wolnym ogniu. Po przestudzeniu dodaj cytrynę i imbir. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger