Oczyszczanie wątroby | Skutki zanieczyszczenia, objawy |Funkcje wątroby cz I



Kochani moi, dziś przygotowałam dla was niezłą porcję wiedzy na temat oczyszczania wątroby.
 Z doświadczenia wiem, że bez tego ani rusz... Gdy mamy problemy z odpornością, grzybicą lub pasożytami musimy przeprowadzić kompleksową detoksykację i uzupełnić brakujące przeciutleniacze, w tym głównie witaminę C, selen i cynk. Zadbać trzeba też o magnez i potas, ale o tym przeczytacie poniżej.

 Mam również nadzieję, że już wiecie, co nieco, z moich wpisów o przygotowaniu do oczyszczania.przygotowanie do oczyszczania (klik) Celowo zamieściłam wcześniej równowagę kwasowo- zasadową i napisałam, co myślę o konsumpcji mleka (klik). Wiele osób ma właśnie, z przyczyny nietolerancji laktozy i nadmiaru nabiału, problemy z jelitami i wątrobą. U mnie, na pewno odstawienie nabiału  i glutenu poprawiło odporność, uwolniło od bóli stawów, astmy i codziennych problemów trawiennych.

 Wiem, że potrzeba czasu i silnej motywacji, by zmienić wieloletnie nawyki. Dlatego piszę mojego bloga i daję wam, możliwie jak najprzystępniej, zebraną w praktyce oraz teorii wiedzę. Jestem dla was, bo sama bardzo się wycierpiałam i bez wzięcia zdrowia w swoje ręce nie byłoby mnie już pewnie z wami lub leżałabym obłożnie chora... 
Nie neguję, tym samym, konieczności sięgania po pomoc lekarza, ale mówię o świadomości tego, że to my  osobiście kreujemy własne zdrowie. Lekarz nie wiele pomoże, gdy dokonujemy niewłaściwych wyborów i zaniedbujemy swoje ciało dając mu to, co trujące. a nie dając mu tego, co niezbędne.
 Pozdrawiam gorąco.



Regeneracja  i oczyszczanie wątroby

 Wątroba to najważniejszy narząd człowieka. Odpowiadając za 500 różnych zadań, sprawuje bezpośrednią kontrolę nad funkcjonowaniem każdej komórki. W przenośni, to matka przegotowująca pożywienie i zapasy energetyczne  dla  100 trylionów dzieci, czyli komórek.


Jest ogromną fabryką odpowiadającą za:

-utylizację wszystkich zanieczyszczeń,
-przemianę materii,
-produkcję żółci, hormonów, aminokwasów, enzymów, fermentów, przeciwciał...
-przekształcanie węglowodanów w glukozę,
- tworzenie  i gromadzenie zapasowego materiału odżywczego oraz energetycznego np. glikogenu, miedzi,  żelaza, witamin A, D, B 12,
-unieszkodliwianie wirusów, bakterii i innych patogenów,
-usuwanie martwych komórek  i krwinek,
-tworzenie czynników prawidłowej krzepliwości krwi: protrombina i fibrynogen.

Ponadto żółć:

-dezynfekuje jelita, zapobiegając infekcjom grzybiczym i pasożytom,
-pozwala zachować równowagę kwasowo -zasadową,
-reguluje poziom lipidów i cholesterolu.


Zdrowa wątroba wytwarza żółć w ilości od 800 do 1500 mililitrów na dobę. Jest ona konieczna nam do trawienia tłuszczy,  a co za tym idzie, wchłaniania witamin A,E,K,D i wapnia.

Gdy ilość dopływających do wątroby toksyn i kwasów osiąga poziom krytyczny, maleje jej zdolność do oczyszczania i samoregeneracji. Przyczyną tego zjawiska jest głównie nadużywanie szkodliwych używek i leków, zanieczyszczenie środowiska, obecność w owocach i warzywach zbyt dużych dawek pestycydów i herbicydów oraz niewłaściwy sposób żywienia, a co za tym idzie brak substancji koniecznych dla jej  regeneracjiCzęść toksyn zalega w samej wątrobie, uszkadza hepatyty, stymuluje stany zapalne narządu i  powoduje niedrożność przewodów żółciowych. Reszta trafia z powrotem do krwiobiegu, zagęszcza krew, zatyka kanały naczyń krwionośnych upośledzając transport tlenu i składników odżywczych do komórek.

Wątroba filtruje około półtora litra krwi na minutę. W sytuacji złego oczyszczenia, w naczyniach krwionośnych zaczyna płynąć zbyt gęsta, lepka,'' toksyczna'' krew. Wynikiem tego są zatory, zawały, nadciśnienie, miażdżyca, a w dalszej kolejności niedotlenienie tkanek i narządów.

 Zaburzeniu ulega jednocześnie funkcja kanałów limfatycznych i skład chłonki.
Niedobór składników odżywczych,  z jednoczesnym nadmiarem patogenów, kwasów i toksyn, upośledza zdolność leczenia uszkodzeń naczyń tętniczych i żylnych. Współtworzy miażdżycę, żylaki hemoroidy, odpowiada za tzw. pajączki, sińce i wysięki.

Brak pełnowartościowego pokarmu dla układu hormonalnego i nerwowego wywołuje zaburzenia funkcji mózgu  oraz niedobory kluczowych dla zdrowia hormonów. Osłabienie wątroby bezpośrednio wpływa też na  trzustkę, tarczycę, przysadkę mózgową, nadnercza, jajniki.

Przeciążenie wątroby zaburza prawidłową przemianę  glikogenu w glukozę, usuwanie kwasu moczowego, oraz  syntezę białek i węglowodanów z glukozy. Reperkusje są odczuwalne w  zaburzeniach pracy i bólach  mięśni oraz spadkach sprawności umysłowej- nasz mózg  potrzebuje regularnej dostawy glukozy.

Wątroba zamienia toksyczny amoniak w  mocznik. Przy osłabieniu tej ważnej funkcji dochodzi do zaburzeń pracy nerek, anemii hemolitycznej, zapaleń stawów, osteoporozy.

Wątroba odpowiada za syntezę aminokwasów, tym samym zależy od niej również produkcja  enzymów,  kolagenu i  przeciwciał,  a w dalszej kolejności tworzenie oraz regeneracja wszystkich tkanek łącznych.
To tylko kilka, z najważniejszych konsekwencji zaburzenia pracy naszej wątroby. . .

 Wobec powyższych, wątroba ma wpływ na jakość wszystkich tkanek np. zachowanie elastyczności i sprężystości naczyń, ścięgien, włókien mięśniowych i nerwowych oraz kluczowe funkcje wewnątrzkomórkowe - głównie wytwarzanie energii w mitochondriach.

Przy spadku poziomu energii w organizmie bezkarnie namnażają się wirusy, chorobotwórcze bakterie, pasożyty i  grzyby, uszkadzające cały przewód pokarmowy. Te z kolei są dostawcami nowych, bezpośrednio zatruwających wątrobę toksyn i wolnych rodników.
Dochodzi również do bardzo groźnego w skutkach stresu oksydacyjnego, czyli organizm nie jest wstanie efektywnie usuwać wewnątrz i zewnątrzpochodnych wolnych rodników i dochodzi do lawinowych reakcji utleniania. 

  W konsekwencji uszkodzeniu ulegają białka, tłuszcze jak i DNA we wnętrzu komórki. Zaburzeniu ulegają także mechaniczne i biologiczne procesy  przyswajania składników pokarmowych  koniecznych do wytwarzania substancji przeciwutleniających, w tym glutationu, jak i   samoodnowy oraz oczyszczania miąszu wątroby. Powstaje owocne w negatywne dla nas skutki, błędne koło, prowadzące również do będącej następstwem przeciążenia toksynami i karcynogenami choroby nowotworowej.


Objawy przeciążenia wątroby


  • zgaga, biegunka, zaparcia, ciężkość po posiłku, bóle w prawym boku, odbijanie się, czkawka,
  • nerwowość, bezsenność, skurcze, dreszcze, uderzenia gorąca, depresja, problemy z pamięcią i koncentracją uwagi, koszmary nocne, labilność emocjonalna, lęki, apatia, przewlekłe zmęczenie,
  • dokuczliwa menopauza, zaburzenia hormonalne, zbyt obfite i bolesne miesiączki,
  • żylaki, hemoroidy, krwiaki, wysięki, nadciśnienie, zawał, miażdżyca,
  • nadmiar śluzu w zatokach, oskrzelach, płucach, przewlekłe infekcje i alergie,
  • problemy skórne: przedwczesne zmarszczki, znamiona, piegi, plamy, łuszczyca, trądzik, łojotok, 
  • drobne pajączki i pękające naczynia krwionośne, zaczerwienienie skóry w okolicy kciuka i małego palca, brodawki,
  • cukrzyca drugiego typu, wahania poziomu cukru we krwi,
  • zbyt wysoki lub za niski cholesterol,
  • zaburzenia kwasowości przewodu pokarmowego, przepuklina roztworu przełyku, wrzody żołądka lub dwunastnicy, grzybica, pasożyty, drożdżyca...
  • zaburzenia układu moczowego np. kamica nerkowa, drożdżyca pęcherza, nawracające zapalenia,
  • bóle kości, mięśni, stawów, głowy, mrowienia w kończynach, skurcze, kucia...

 Te i inne objawy są sygnałem, że musimy niezwłocznie zająć się regeneracją i oczyszczeniem wątroby. Kamienie wątrobowe są zwykłe wynikiem złego odżywiania, zakwaszenia, niedoborów i osłabienia wątroby, produkującej w tej sytuacji zbyt lepką i gęstą żółć.  Współtowarzyszy temu równoczesny nadmiar patogenów i pasożytów, zmiana ph  krwi  oraz odwodnienie organizmu.

Nieprawidłowo przeprowadzona detoksykacja i ziołoterapia prowadzą często do zaostrzenia choroby i dają więcej szkody niż pożytku.


Wątrobę oczyszczamy wiosną -najlepiej 


podczas pełni księżyca

Wymaga zawsze konsultacji z lekarzem i  doświadczonym naturoterapeutą- istnieje możliwość indywidualnych reakcji uczuleniowych jak  i interakcji  ziół z lekami. Celowo zamieszczam poniżej wybrane, łagodne formy oczyszczania, pomijając w okresie przygotowawczym np. lewatywy, picie soli gorzkiej i przepisy na bardziej intensywne kuracje.
  Moim celem jest zawsze poszerzenie państwa świadomości i zachęcenie do korzystania z porad odpowiednio przygotowanych specjalistów, a nie promowanie poszczególnych kuracji oczyszczających.


Wstępnemu oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta, połączona z zażywaniem środków regenerujących. Eliminujemy: cukier, mięso, jajka, mleko, białą mąkę, używki, tłuszcze utwardzone i oleje rafinowane, suszone owoce, żywność przetworzoną i konserwowaną. Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce półsłodkie, kasze, ryż brązowy, pełne ziarna, pestki, kiełki, świeże oleje nierafinowane. Jeśli wcześniej przeprowadziliśmy prawidłowe oczyszczenie jelit, to wystarczy nam 4 tygodnie diety.

Niektóre białka wspomagają detoksykację  oraz tworzenie niezbędnych aminokwasów, w tym  tauryny i glicyny. U osób pozostających długotrwale na ubogiej diecie wegetariańskiej, mogą pojawić się problemy z odtruwaniem. W tej  sytuacji konieczne jest spożywanie fasoli i jej kiełków, groszku, soi, cieciorki, soczewicy, alg morskich, ryżu brązowego, czarnuszki, kokosów, migdałów, orzechów, awokado, pyłku pszczelego, drożdży- bogate źródło aminokwasów.

W oczyszczaniu i regeneracji wątroby konieczna jest odpowiednia ilość enzymów,  glutationu i przeciwutleniaczy: głównie witaminy C, A, E, kwercetyny, indoli, steroli, kartenoidów i sulforafanów. Dodatkowo potrzeba witamin B, magnezu, selenu, siarki, cynku, miedzi, manganu, potasu.

W uproszczeniu  proces detoksykacji wątroby przebiega w kilku fazach:

I faza to utylizacja i neutralizacja prostych toksyn oraz rozkład bardziej złożonych do poziomu półproduktów.
II faza to zamiana toksyn na aminokwasy i inne substancje rozpuszczalne w wodzie.
III faza to transport toksyn np z żółcią do jelit,  z krwią do nerek i wydalenie z organizmu.

W dwóch pierwszych fazach konieczna jest odpowiednia ilość witamin, enzymów, glutationu i przeciwutleniaczy np:
- miedź, selen i cynk tworzą silny enzym przeciwutleniający - dysmutazę nadtlenową,
- witamina B1 neutralizuje szkodliwe działanie alkoholu i nikotyny,
- witaminy B3,  B5, B6 i B12 są niezbędne w pierwszej fazie detoksykacji,
- witamina B2 uczestniczy w produkcji glutationu, aminokwasy: L cysteina,  glicyna i  glutamina przekształcają się w glutation, glicyna aktywnie uczestniczy w  biochemicznych procesach odtruwania, 
- tauryna to główna linia obronna przed toksycznymi produktami przemiany materii. Jest konieczna dla wytwarzania żółci i odtruwania. Spadek jej ilości świadczy o toksemii.  Prowadzi do nowotworów, uszkodzeń wątroby, marskości, nadwrażliwości na chemikalia, alergii...

  Gdy w organizmie brakuje tauryny zaburzeniu ulega równowaga elektrolitowa i transport substancji odżywczych  między  komórkami.  Jest ona współodpowiedzialna za gęstość żółci i emulgację tłuszczy, a wraz z kwasem GABA za regulację skurczy mięśni, w tym wzmacnianie pracy serca. Równie niebezpieczny jest niedobór cysteiny, glicyny i kwasu  glutaminowego, niezbędnych do produkcji glutationu. Przy obniżeniu ich poziomu maleje tępo odtruwania wątroby jak całej krwi. Organizm staje się  narażony na wysoki stres oksydacyjny oraz zaburzenia immunologiczne. Glutation wiąże w komórkach wiele toksycznych związków, wyprowadzanych następnie z moczem i żółcią. To również ważny aktywator pozostałych przeciwutleniaczy, w tym witamin A i E.

 Podczas detoksykacji  i odnowy wątroby koniecznie pijmy dużo płynów, najwięcej czystej, przefiltrowanej wody. Dodatkowo można sięgnąć po delikatny  napar z dziurawca, korzenia łopianu( silnie odtruwa krew ) brzozy, pokrzywy, mięty, mniszka, koniczyny, kocanki, perzu, werbeny, anyżu, majeranku, rozmarynu, liści porzeczki, poziomki,  bratka, owsa lub znamion kukurydzy.

Korzystna jest też zielona herbata z imbirem- zawiera duże ilości flawonoidów i polifenoli, 100 razy silniej przeciwutleniających niż witamina C. Zalecane jest spożywanie soku jabłkowego, tonik kurkumowy lub preparat z ostropestem plamistym. Ostropest plamisty podnosi poziom glutationu o 30%. Najefektywniej działa świeżo zmielone ziarno- 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. W razie potrzeby zwiększyć ilość do 3 łyżeczek. 


 W celu wstępnego zastymulowania krążenia w wątrobie wykonujemy regularnie, co drugi dzień ogrzewanie termoforem lub kąpiele rozgrzewające z dodatkiem soli morskiej  i wybranych ziół np: dziurawca, pokrzywy, skrzypu, owsa.

 Uzasadniona jest również dalsza suplementacja dobrej jakości, lewoskrętnej witaminy C i aceroli. Witamina C jest niezbędna, jako podstawowy środek przeciwwirusowy, przeciwzapalny i przeciwutleniający oraz detoksykujący krew i limfę. Jej zastosowanie dotyczy również usuwania metali ciężkich: rtęci, kadmu, ołowiu..

 Szereg substancji odżywczych i oczyszczających wątrobę oraz  nerki  zawiera  także pyłek pszczeli. Warto codziennie zarzywać 2 łyżeczki pyłku.
 Wraz z magnezem, cynkiem i selenem stanowi podstawę skutecznej i owocnej detoksykacji. Jej niedobór w protej drodze prowadzi do spowolnienia oczyszczania, stresu oksydacyjnego i uszkodzeń naczyń krwionośnych przez patogeny...

 Codziennie pij świeży sok z cytryny i pomarańczy, z dzikiej róży, porzeczki, aronii...

 Jedz zasobne w witaminę C kiełki z lucerny, rzeżuchy, brokułów, cebulę, czosnek, natkę pietruszki - jeśli nie masz kamicy wątrobowej.

 Kiełki lucerny, rzerzuchy, soi, słonecznika dostarczają nam również cennego chlorofilu o działaniu oczyszczającym, dotleniającym  i tonizującym nerki  oraz wątrobę.  To niczym  niezastąpione źródło witamin E, D, K, PP z grupy B, selenu, krzemu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, litu, miedzi, żelaza, kwasu foliowego. Regulują poziom cholesterolu, uzupełniają aminokwasy i eliminują wolne rodniki.

 Dla przykładu 1 szklanka  kiełków z lucerny maja conajminiej tyle witaminy C co 1O szklanek soku z pomarańczy.



Cebula, czosnek i imbir dostarczą Ci jednocześnie usuwającej toksyny siarki.
Czosnek i imbir pobudzają produkcję glutationu ( podobnie działa awokado), oczyszcza krew i stymuluje pracę wątroby.  To także żródło cennego germanu, pobudzającego produkcję interferonu oraz przeciwnowotworowego selenu.

Zacznij detoksykację oraz rozpuszczanie złogów bardzo powoli i ostrożnie, uzupełniając witaminę C z  owoców sezonowych: malin, jeżyn, jabłek... i  tylko naturalnego octu jabłkowego oraz  barszczu  i zakwasu buraczanego. Obserwuj objawy i powoli zwiększaj ilość soków lub owoców. Jednocześnie zachowuj wytyczne diety w kamicy wątrobowej.  Unikaj, a najlepiej wyklucz na stale  kakao, żółty ser, jajka, majonez, alkohol, smażone i konserwowane potrawy,  białą mąkę i cukier, ocet spirytusowy, kawę, nikotynę...

 Z moich obserwacji wynika, że  w kamicy pomoże Ci napar ze znamion kukurydzy, liście poziomki i porzeczki oraz wywar z owsa i korzeni mniszka lekarskiego. Patrz poniżej.

 Dla kompleksowej odnowy wątroba potrzebuję odpowiedniej ilości fosfolipidów. Zdrowa wątroba potrafi je wytwarzać samodzielnie, jednak przy przeciążeniu, potrzebuje naszego wsparcia. Można sięgnąć po  fosfolipidy sojowe i rzepakowe. Regenerują uszkodzone hepatyty i zapobiegają otłuszczeniu wątroby. Ułatwiają trawienie tłuszczu i wchłanianie rozpuszczalnych w nim witamin. Regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. 
Dietę  regenerującą  wątrobę  zawsze  rozpoczynamy oczyszczaniem jelit  i  programem  przeciwutleniającym. (patrz oczyszczanie z toksyn (klik)

Wątrobę odtruwają i regenerują  także grzybek tybetański i grzyb reishi. Stymulują wytwarzanie interferonu pobydzającego wychwyt wirusów, w tym wątroby typu B. Pomagają w cukrzycy, nadciśnieniu, usuwaniu nowotworów...


 Więcej w kolejnych częściach I i II o produktach oczyszczających i regenerujących wątrobę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger