Oczyszczanie wątroby | Skutki zanieczyszczenia, objawy |Funkcje wątroby cz I




Kochani moi, dziś przygotowałam dla was niezłą porcję wiedzy na temat oczyszczania wątroby.
 Z doświadczenia wiem, że bez tego ani rusz... Gdy mamy problemy z odpornością, grzybicą lub pasożytami musimy przeprowadzić kompleksową detoksykację i uzupełnić brakujące przeciutleniacze, w tym głównie witaminę C, selen i cynk. Zadbać trzeba też o magnez i potas, ale o tym przeczytacie poniżej.

 Mam również nadzieję, że już wiecie z moich poprzednich  wpisów o prawidłowym przygotowaniu do  oczyszczania. Tu (klik) 

Celowo zamieściłam wcześniej równowagę kwasowo- zasadową i napisałam, co myślę o konsumpcji mleka (klik). Wiele osób ma problemy z jelitami i wątrobą z przyczyny nietolerancji laktozy i nadmiaru nabiału. U mnie odstawienie nabiału  i glutenu poprawiło odporność, uwolniło mnie od astmy i codziennych problemów trawiennych.

Regeneracja  i oczyszczanie wątroby

 Wątroba to jeden  z  najważniejszych  narządów  człowieka. Odpowiadając za 500 różnych zadań sprawuje bezpośrednią kontrolę nad funkcjonowaniem każdej naszej  komórki. W przenośni, to matka przegotowująca pożywienie i zapasy energetyczne  dla  100 trylionów dzieci, czyli  naszych komórek.


Jest ogromną fabryką odpowiadającą za:

-utylizację wszystkich zanieczyszczeń,
-przemianę materii,
-produkcję żółci, hormonów, aminokwasów, enzymów, fermentów, przeciwciał...
-przekształcanie węglowodanów w glukozę,
- tworzenie  i gromadzenie zapasowego materiału odżywczego oraz energetycznego np. glikogenu, miedzi,  żelaza, witamin A, D, B 12,
-unieszkodliwianie wirusów, bakterii i innych patogenów,
-usuwanie martwych komórek  i krwinek,
-tworzenie czynników prawidłowej krzepliwości krwi: protrombina i fibrynogen.

Ponadto żółć:

-dezynfekuje jelita zapobiegając infekcjom grzybiczym i pasożytom,
-pozwala zachować równowagę kwasowo -zasadową,
-reguluje poziom lipidów i cholesterolu.


Zdrowa wątroba wytwarza żółć w ilości od 800 do 1500 mililitrów na dobę.

 Żółć jest nam konieczna  do trawienia tłuszczy,  a co za tym idzie, prawidłowego  wchłaniania witamin A, E, K, D oraz  wapnia.

Gdy ilość dopływających do wątroby toksyn i kwasów osiąga poziom krytyczny,  to automatycznie maleje jej zdolność do oczyszczania krwi  i samoregeneracji. 

Przyczyną tego zjawiska są głównie: nadużywanie szkodliwych używek i leków, zanieczyszczenie  i skażenie środowiska oraz żywności ( w tym obecność w owocach i warzywach zbyt dużych dawek pestycydów i  herbicydów)  oraz nasz   niewłaściwy sposób żywienia ( mięso, nabiał, cukier).
 Konsekwencją  powyższych jest   nadmiar zanieczyszczeń i   brak substancji koniecznych dla  regeneracji tego kluczowego organu. 

 W tej sytuacji część toksyn zalega w samej wątrobie i  uszkadza jej komórki hepatyty oraz   zatyka drożność kanalików wątrobowych i  przewodów żolciowych. Stymuluje   także stany zapalne. 


Reszta trafia z powrotem do krwiobiegu, a następnie  zagęszcza krew i  zatyka kanały naczyń krwionośnych upośledzając tym samym  transport tlenu oraz  składników odżywczych do komórek.



Wątroba filtruje około półtora litra krwi na minutę

W sytuacji złego oczyszczenia w  naszych naczyniach krwionośnych zaczyna płynąć zbyt gęsta, lepka, toksyczna krew.

 Wynikiem tego są: zatory, zawały, nadciśnienie, miażdżyca, a w dalszej kolejności niedotlenienie tkanek  oraz narządów.

 Zaburzeniu ulega jednocześnie funkcja kanałów limfatycznych  oraz skład chłonki.

Niedobór składników odżywczych  z jednoczesnym nadmiarem patogenów, kwasów i toksyn, upośledza zdolność leczenia uszkodzeń naczyń tętniczych i żylnych.
Współtworzy miażdżycę, żylaki, hemoroidy oraz  odpowiada za tzw. pajączki, sińce i wysięki. Stąd objawem zaburzenia wątroby są często  rozszerzone naczynia krwionośne i inne zmiany skórne, żylaki oraz  hemoroidy.

 Lecząc je przyczynowo, a nie objawowo, musimy przeprowadzić kompleksową odnowę watroby oraz bezwzględnie uzupełnić  witaminę C oraz krzem i magnez.


Brak pełnowartościowego pokarmu dla układu hormonalnego i nerwowego wywołuje zaburzenia funkcji mózgu  oraz niedobory kluczowych dla zdrowia hormonów. 

Osłabienie wątroby bezpośrednio wpływa,  więc na  trzustkę, tarczycę, przysadkę mózgową, nadnercza, jajniki...

Przeciążenie wątroby zaburza  także prawidłową przemianę  glikogenu w glukozę, usuwanie kwasu moczowego, oraz  syntezę białek i węglowodanów z glukozy.

Reperkusje są odczuwalne w  zaburzeniach pracy  mięśni oraz  w spadkach sprawności umysłowej- nasz mózg  potrzebuje regularnej dostawy glukozy.

Konsekwencją nieprawidłowej pracy wątroby jet także cukrzyca II typu.

Wątroba zamienia toksyczny amoniak w  mocznik.
 Przy osłabieniu tej ważnej funkcji dochodzi do zaburzeń pracy nerek, anemii hemolitycznej, zapaleń stawów, osteoporozy...


Wątroba odpowiada za syntezę aminokwasów

Tym samym zależy od niej również produkcja  enzymów,  kolagenu i  przeciwciał,  a w dalszej kolejności prawidłowe  tworzenie się  oraz regeneracja wszystkich tkanek łącznych.
Problemy będą widoczne w przewczesnym starzeniu się skóry, stanach zwyrodnieniowych stawów
(nieprawidłowa biosynteza kolagenu),  w osłabieniu wzroku, mięśni, serca, naczyń krwionośnych 
(nieprawidłowa odnowa tętnic i żył)...

 Wobec powyższych,  nasza wątroba ma wpływ na jakość wszystkich tkanek,  w tym zachowanie elastyczności i sprężystości naczyń, ścięgien, włókien mięśniowych i nerwowych oraz kluczowe funkcje wewnątrzkomórkowe - głównie wytwarzanie energii w mitochondriach.


Przy spadku poziomu energii w organizmie bezkarnie namnażają się  również wirusy, bakterie, pasożyty i  grzyby uszkadzające cały przewód pokarmowy. Są  one  także  dostawcami nowych, bezpośrednio zatruwających wątrobę toksyn i wolnych rodników. Powstaje zatem tzw. błędne koło.

 W tej sytuacji dochodzi również do bardzo groźnego w skutkach stresu oksydacyjnego. Organizm nie jest bowiem już w  wstanie efektywnie usuwać  wszystkich powstających lawinowo wewnątrz i zewnątrzpochodnych wolnych rodników.  Dochodzi zatem  do łańcuchowych reakcji utleniania.  
Tu więcej o wolnych rodnikach  tu klik

  W konsekwencji uszkodzeniu ulegają białka, tłuszcze, jak i DNA komórki.

Zaburzeniu ulegają także mechaniczne i biologiczne procesy  przyswajania składników pokarmowych  koniecznych do wytwarzania substancji przeciwutleniających, w tym glutationu. 
Następstwem przeciążenia toksynami, wolnymi rodnikami i  innymi karcynogenami  są między  innymi choroby nowotworowe.




  Podsumowując, objawy przeciążenia wątroby są następujące:



  • zgaga, biegunka, zaparcia, ciężkość po posiłku, bóle w prawym boku, odbijanie się, czkawka,
  • nerwowość, bezsenność, skurcze, dreszcze, uderzenia gorąca, depresja, problemy z pamięcią i koncentracją uwagi, koszmary nocne, labilność emocjonalna, lęki, apatia, przewlekłe zmęczenie,
  • dokuczliwa menopauza, zaburzenia hormonalne, zbyt obfite i bolesne miesiączki,
  • żylaki, hemoroidy, krwiaki, wysięki, nadciśnienie, zawał, miażdżyca,
  • nadmiar śluzu w zatokach, oskrzelach, płucach, przewlekłe infekcje i alergie,
  • problemy skórne: przedwczesne zmarszczki, znamiona, piegi, plamy, łuszczyca, trądzik, łojotok, 
  • drobne pajączki i pękające naczynia krwionośne, zaczerwienienie skóry w okolicy kciuka i małego palca, brodawki,
  • cukrzyca drugiego typu, wahania poziomu cukru we krwi,
  • zbyt wysoki lub za niski cholesterol,
  • zaburzenia kwasowości przewodu pokarmowego, przepuklina roztworu przełyku, wrzody żołądka lub dwunastnicy, grzybica, pasożyty, drożdżyca...
  • zaburzenia układu moczowego np. kamica nerkowa, drożdżyca pęcherza, nawracające zapalenia,
  • bóle kości, mięśni, stawów, głowy, mrowienia w kończynach, skurcze, kucia...

 Te i innesymptomy są sygnałem, że musimy niezwłocznie zająć się regeneracją i oczyszczeniem wątroby.

 Tzw. kamienie wątrobowe są również  wynikiem złego odżywiania się, a co za tym idzie  zakwaszenia organizmu, niedoborów ( krzemu, magnezu) i osłabienia wątroby, produkującej w tej sytuacji zbyt lepką i zbyt gęstą żółć. 
 Współtowarzyszy temu równoczesny nadmiar pasożytów  oraz odwodnienie organizmu.



Oczyszczanie wątroby

 Uwaga !
Nieprawidłowo przeprowadzona detoksykacja i ziołoterapia prowadzą często do zaostrzenia choroby i dają więcej szkody niż pożytku. Rozpoczynając proces regeneracji i leczenia należy skonsultować się z lekarzem lub naturoterapeutą, by  dobrać indywidualny program, zioła i suplementy.

Istnieje możliwość indywidualnych reakcji uczuleniowych, jak  i interakcji  ziół z lekami. 

Wątrobę oczyszczamy wiosną - najlepiej podczas pełni księżyca

Celowo zamieszczam poniżej wybrane, łagodne formy oczyszczania, pomijając w okresie przygotowawczym np. lewatywy, picie soli gorzkiej i przepisy na bardziej intensywne kuracje.


  Moim celem jest zawsze poszerzenie państwa świadomości i zachęcenie do korzystania z porad odpowiednio przygotowanych specjalistów, a nie promowanie poszczególnych kuracji oczyszczających.


Wstępnemu oczyszczeniu wątroby służy sześciotygodniowa dieta połączona z zażywaniem odpowiednich środków regenerujących i piciem świeżych soków warzywnych.

Eliminujemy: cukier, mięso, jajka, mleko, białą mąkę, używki, tłuszcze utwardzone i oleje rafinowane, suszone owoce, żywność przetworzoną i konserwowaną.


Dozwolone są wszystkie warzywa i owoce półsłodkie, kasze, ryż brązowy, pestki, kiełki, świeże oleje nierafinowane, namaczane wcześniej orzechy i pełne ziarna.

 Jeśli wcześniej przeprowadziliśmy prawidłowe oczyszczenie jelit, to wystarczy nam 4 tygodnie diety eliminacyjnej. Większość pokarmów, a najlepiej wszystkie,  staramy się spożywać na surowo.
Uzupełniamy tak  enzymy i witaminy, dostarczamy żywej energii oraz prawidłowo  nawodnimy organizm. Tu więcej o nawodnieniu. tu klik



 O konieczności białek

Niektóre białka wspomagają detoksykację  oraz tworzenie się  niezbędnych aminokwasów, w tym  tauryny i glicyny. 

U osób pozostających długotrwale na ubogiej diecie wegetariańskiej mogą pojawiać się problemy z odtruwaniem. W tej  sytuacji konieczne jest spożywanie fasoli i jej kiełków, groszku, soi, cieciorki, soczewicy, alg morskich, czarnuszki, kokosów, migdałów, orzechów, awokado, pyłku pszczelego, drożdży- bogate źródło aminokwasów.

W oczyszczaniu i regeneracji wątroby konieczna jest  również odpowiednia ilość enzymów,  glutationu i przeciwutleniaczy: głównie witaminy C, A, E, kwercetyny, indoli, steroli, kartenoidów i sulforafanów ( zawarte w świeżych  orzechach, warzywach i owocach.

 Dodatkowo potrzeba witamin z grupy  B, magnezu, selenu, siarki, cynku, miedzi, manganu, potasu.



W uproszczeniu  proces detoksykacji wątroby przebiega w kilku fazach:

I faza to utylizacja i neutralizacja prostych toksyn oraz rozkład bardziej złożonych do poziomu półproduktów.
II faza to zamiana toksyn na aminokwasy i inne substancje rozpuszczalne w wodzie.
III faza to transport toksyn np z żółcią do jelit,  z krwią do nerek i wydalenie z organizmu.


W dwóch pierwszych fazach konieczna jest odpowiednia ilość witamin, enzymów, glutationu i  innych przeciwutleniaczy np:

- miedź, selen i cynk tworzą silny enzym przeciwutleniający - dysmutazę nadtlenową,
- witamina B1 neutralizuje szkodliwe działanie alkoholu i nikotyny,
- witaminy B3,  B5, B6 i B12 są niezbędne w pierwszej fazie detoksykacji,
- witamina B2 uczestniczy w produkcji glutationu, aminokwasy: L cysteina,  glicyna i  glutamina przekształcają się w glutation, 
-glicyna aktywnie uczestniczy w  biochemicznych procesach odtruwania, 
- tauryna to główna linia obronna przed toksycznymi produktami przemiany materii. Jest konieczna dla wytwarzania żółci i odtruwania. Spadek jej ilości świadczy o toksemii i prowadzi do nowotworów, uszkodzeń wątroby, marskości, nadwrażliwości na chemikalia, alergii...


  Gdy w organizmie brakuje tauryny zaburzeniu ulega równowaga elektrolitowa i transport substancji odżywczych  między  komórkami.  

Jest ona współodpowiedzialna za gęstość żółci i emulgację tłuszczy, a wraz z kwasem GABA za regulację skurczy mięśni, w tym wzmacnianie pracy serca. Równie niebezpieczny jest niedobór cysteiny, glicyny i kwasu  glutaminowego niezbędnych do produkcji glutationu.

 Przy obniżeniu ich poziomu maleje tępo odtruwania wątroby jak całej krwi. Organizm staje się  narażony na wysoki stres oksydacyjny oraz zaburzenia immunologiczne. Glutation wiąże w komórkach wiele toksycznych związków, wyprowadzanych następnie z moczem i żółcią.
To również ważny aktywator pozostałych przeciwutleniaczy, w tym witamin A i E.

 Podczas detoksykacji  i odnowy wątroby koniecznie pijmy dużo płynów, najlepiej czystej, przefiltrowanej wody z dodatkiem szczypty soli himalajskiej, czy kłodawskiej.

 Dodatkowo można sięgnąć po delikatny  napar z dziurawca, korzenia łopianu
(silnie odtruwa krew ) brzozy, pokrzywy, mięty, mniszka, koniczyny, kocanki, perzu, werbeny, anyżu, majeranku, rozmarynu, liści porzeczki, poziomki,  bratka, owsa lub znamion kukurydzy.

Korzystna jest też zielona herbata z imbirem- zawiera duże ilości flawonoidów i polifenoli, 100 razy silniej przeciwutleniających niż witamina C. Zalecane jest spożywanie soku jabłkowego, tonik kurkumowy lub preparat z ostropestem plamistym.



 Ostropest plamisty podnosi poziom glutationu o 30%. 

Najefektywniej działa świeżo zmielone ziarno- 2 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. W razie potrzeby zwiększyć ilość do 3 łyżeczek. 


 W celu wstępnego zastymulowania krążenia w wątrobie wykonujemy co drugi dzień ogrzewanie termoforem lub kąpiele rozgrzewające z dodatkiem soli morskiej   lub  wybranych ziół np: dziurawca, pokrzywy, skrzypu, owsa.

 Uzasadniona jest również dalsza suplementacja dobrej jakości, lewoskrętnej witaminy C i aceroli. Witamina C jest niezbędna, jako podstawowy środek przeciwwirusowy, przeciwzapalny i przeciwutleniający oraz detoksykujący krew i limfę. Jej zastosowanie dotyczy również usuwania metali ciężkich: rtęci, kadmu, ołowiu..

 Szereg substancji odżywczych i oczyszczających wątrobę oraz  nerki  zawiera  także pyłek pszczeli. Warto codziennie zażywać 2 łyżeczki pyłku.

 Witamina C  z magnezem, cynkiem i selenem stanowi podstawę skutecznej i owocnej detoksykacji. Jej niedobór w protej drodze prowadzi do spowolnienia oczyszczania, stresu oksydacyjnego i uszkodzeń naczyń krwionośnych przez patogeny...

 Codziennie pijmy zatem świeży sok z cytryny i pomarańczy,  napary z dzikiej róży, porzeczki, aronii...

 Jedzmy zasobne w witaminę C kiełki z lucerny, rzeżuchy, brokułów, cebulę, czosnek, natkę pietruszki - jeśli nie masz kamicy wątrobowej.

 Kiełki lucerny, rzerzuchy, soi, słonecznika dostarczają nam również cennego chlorofilu o działaniu oczyszczającym, dotleniającym  i tonizującym nerki  oraz wątrobę.  To niczym  niezastąpione źródło witamin E, D, K, PP z grupy B, selenu, krzemu, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, litu, miedzi, żelaza, kwasu foliowego. Regulują poziom cholesterolu, uzupełniają aminokwasy i eliminują wolne rodniki. Tu więcej o chlorofilu.


 Dla przykładu 1 szklanka  kiełków z lucerny maja conajminiej tyle witaminy C co 1O szklanek soku z pomarańczy.



Cebula, czosnek i imbir dostarczą Ci jednocześnie usuwającej toksyny siarki.
Czosnek i imbir pobudzają produkcję glutationu ( podobnie działa awokado), oczyszczają krew i stymulują pracę wątroby.  To także żródło cennego germanu pobudzającego produkcję interferonu oraz przeciwnowotworowego selenu.

Detoksykację oraz rozpuszczanie złogów  zaczynamy  powoli i ostrożnie, uzupełniając witaminę C z  owoców sezonowych: malin, jeżyn, jabłek... i używając naturalnego octu jabłkowego   oraz zakwasu buraczanego. Obserwujemy objawy i powoli zwiększamy ilość soków lub owoców. 


Jednocześnie zachowujemy wytyczne diety w kamicy wątrobowej.  Unikamy, a najlepiej wykluczamy na stale   żółty ser, jajka, majonezy i gotowe sosy, alkohol, smażone i konserwowane potrawy,  białą mąkę i cukier, ocet spirytusowy, kawę, nikotynę...

  W kamicy pomoże nam napar ze znamion kukurydzy, liści poziomki i porzeczki oraz wywar z owsa i korzeni mniszka lekarskiego.

 Dla kompleksowej odnowy wątroba potrzebuję odpowiedniej ilości fosfolipidów. Zdrowa wątroba potrafi je wytwarzać samodzielnie, jednak przy przeciążeniu, potrzebuje naszego wsparcia. Można sięgnąć po  fosfolipidy sojowe i rzepakowe. Regenerują uszkodzone hepatyty i zapobiegają otłuszczeniu wątroby. Ułatwiają trawienie tłuszczu i wchłanianie rozpuszczalnych w nim witamin. Regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. 


Dietę  regenerującą  wątrobę  zawsze  rozpoczynamy oczyszczaniem jelit  i  programem  przeciwutleniającym. (patrz oczyszczanie z toksyn (klik)

Wątrobę odtruwają i regenerują  także grzybek tybetański i grzyb reishi. Stymulują  one wytwarzanie interferonu pobydzającego wychwyt wirusów, w tym wątroby typu B. Pomagają w cukrzycy, nadciśnieniu, usuwaniu nowotworów...


 Więcej w kolejnych częściach I i II o produktach oczyszczających i regenerujących wątrobę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger