Brak tytułu



Kochani moi, mam za sobą kolejne dni detoksu. Codziennie piję soki z
 jabłek- marchwi- selera - buraka, herbatkę z czystka i zakwas z buraków. Nadal jem tylko surowe warzywa i owoce, trochę orzechów i raz dziennie gotowany ryż z duszonymi warzywami i surówką. Mam za sobą bóle wątroby, mięśni i nerek. Odczuwam też jeszcze lekkie zmęczenie. Oczywiście codziennie ssie olej lniany, co stanowi podstawę uruchomienia wydalania toksyn i oczyszczania wątroby. Nie jest tak źle...
W poprzednich kuracjach miałam jakby grypę, problemy z oddychaniem i mega ból głowy, więc przerywałam je, by móc normalnie funkcjonować . W przeszłości chorowałam na astmę i przeszłam gruźlicę z grzybicą ogólnoustrojową, w tym układu nerwowego, stąd objawy detoksu kładły mnie do łóżka ...

Teraz, od kiedy diametralnie zmieniłam sposób żywienia, oddycham normalnie, ćwiczę  jogę i biegam, co zawdzięczam weganizmowi, który tak gorąco wam polecam. Pracuje nad patrzeniem na świat z perspektywy akceptacji i nieoceniania, tak aby wszystko, co ku mnie przychodzi, traktować jako dobre i rozwijające. O moich  duchowych ścieżkach i rozważaniach przeczytacie we fragmentach książki, którą pisze...
Kocham was. Aleksandra

 Cudowna moc chlorofilu.

 Młody jęczmień i spirulina.

W detoksykacji i codziennej  trosce o zdrowie polecam wam, uzupełnienie racjonalnego żywienia, piciem świeżych soków z warzyw, koktajli oraz drinków z chlorofilem.

 Ich rolą jest uzupełnienie enzymów, witamin i minerałów, których brakuje obecnie w żywności poddanej działaniu pestycydów, konserwantów, nawozów i tzw. polepszaczy smaku.

Jest to również skuteczna forma zapobiegania otyłości, której przyczyną jest nie tylko nadmiar kalorii, ale również zakwaszenie krwi oraz niedobory podstawowych substancji odżywczych.

Jednym z kluczowych składników zielonych soków i koktajli jest wzmacniający i oczyszczający krew chlorofil. Zwany krwią roślin, jest w swej budowie niemal identyczny, jak nasza hemoglobina- zamiast żelaza zawiera magnez. To decyduje o jego fenomenalnych właściwościach odmładzających, dotleniających, rewitalizujących i alkalizujących.

Chlorofil odznacza się również działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Nie tylko oczyszcza i uzdrawia nasze narządy, ale również niszczy chorobotwórcze bakterie, grzyby oraz skutecznie usuwa i uszkadza komórki rakowe- inicjuje ich apoptozę, czyli samo uszkadzanie.

Chlorofil, to płynna energia słoneczna. Jego spożywanie jest dla nas równie ważne, jak regularne kąpiele słoneczne. Picie soków i drinków chlorofilowych zawierających dodatkowo beta karoten, odmładza naszą skórę i nadaje jej zdrowy oliwkowy odcień. Są niezastąpionym źródłem energii w zimie, kiedy spożywany znacznie mniej świeżych owoców, a warzywa tracą częściowo swoje witaminy i minerały.
Zielone soki i drinki zawierają również sporo żelaza, około l -2 mg w 100 gramach masy. 
Np. 100 g surowej pietruszki zawiera 6,2 mg żelaza oraz 41 mg magnezu, młodego jęczmienia aż 14 miligram. Są, więc niezastąpionym składnikiem diety, zapobiegającej przemęczeniu i anemii.
 Soki z jęczmienia i pietruszki można połączyć  z witaminizującym selerem i wzmacniającym morfologię buraczkiem.
Dodatkowo zawierają  enzymy, magnez, fosfor, potas i sód, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym B1, B2, B3, B5, B12 i kwas foliowy oraz witaminy C, E i K. Są również źródłem bardzo łatwo przyswajalnych molekuł białkowych, koniecznych między innymi dla regeneracji wątroby i wytwarzania przeciwciał, w tym usuwających komórki rakowe limfocytów T.
Najważniejszą jednak zaletą soków obfitujących w chlorofil jest oczyszczanie nerek i wątroby, co z kolei wpływa na oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Chronią także wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Dlatego zalecam je w kuracjach regeneracji wątroby i detoksykacji, w tym usuwaniu metali ciężkich. Dodatkowo skutecznie eliminują wolne rodniki i zapobiegają niedoborom składników odżywczych podczas odchudzania. Liderem w dziedzinie roślin zawierających  chlorofil są natka zielonej pietruszki  i kolendry,  łodygi selera pokrzywa, spirulina i młody jęczmień.
Alkalizowanie krwi
Zielone soki, bogate w magnez, wapń, fosfor i sole potasu, neutralizują kwasy, przeciwdziałając tragicznym dla nas w skutkach zachwianiom równowagi kwasowo – zasadowej. Zapobiegają tym samym otyłości, nadkwasocie, alergiom, uszkodzeniom stawów, osteoporozie… Szczegóły na temat zakwaszenia w równowadze kwasowo- zasadowej.
Mikroflora jelit.
W naszych jelitach powinno znajdować się od 80 do 85 proc. „dobrych” bakteriach- około 500 gatunków. 
 Są nam niezbędne do wchłaniania i produkcji wielu substancji odżywczych np. witaminy K, witamin z grupy B, enzymów i fermentów. Pobudzają układ immunologiczny i dbają o zachowanie odpowiedniej ilości komórek, zwanych potocznie drożdżakami lub grzybami. Te z kolei usuwają metale ciężkie i nieustanne pobudzają nasze limfocyty oraz śluzówkę jelit, do prawidłowej odpowiedzi immunologicznej. Szczegoły w zdrowe jelita i żywienie w grzybicy.
Współczesny wzrost alergii, nietolerancji pokarmowych oraz licznych chorób autoimmunologicznych, ma u praźródeł zachwianie tej delikatnej równowagi na korzyść, dożywianych cukrem i pozbawioną substancji odżywczych białą mąką, drożdżaków. Z niezbędnych komensali stają się  onepasożytami, uszkadzającymi jelita i powodującymi przedostawanie się do krwi obcych biologicznie białek. Dalszymi konsekwencjami są również namnażające się i karmiące drożdżami pasożyty oraz zespół przeciekającego jelita. 
Przyjazne bakterie rozwijają się w obecności tlenu - potrzebują go do stałego wzrostu i przetrwania. Dlatego, jeśli nie mamy wystarczającej ilości tlenu w komórkach, zaczynają się nadmiernie rozmnażać bakterie beztlenowe i grzyby, powodując liczne infekcje i choroby.
Środowisko niedożywione, zakwaszone i niedotlenione, to prosta droga do schorzeń sercowo- naczyniowych i nowotworów. Patogenne drobnoustroje są zazwyczaj beztlenowe. Dbanie o florę jelitową jest, więc kluczowym elementem zapobiegania i leczenia wielu schorzeń cywilizacyjnych.
Zawarty w zielonych sokach i drinkach chlorofil transportuje tlen, dzięki czemu odgrywa zasadniczą rolę we wspieraniu bakterii aerobowych, a eliminacji beztlenowych. Jednocześnie odkwasza, czyli alkalizuje krew.
Zakwaszenie powoduje zaburzenia prawidłowego przepływu tlenu i składników odżywczych do komórek.
Wzrost zakwaszenia = spadek oksydacji, czyli dotlenienia = spadek energii= wzrost zagrożenia chorobą nowotworową i nadciśnieniu…

,,Istnieją dowody na to, że chlorofil pomaga w zapobieganiu i leczeniu wielu odmian raka oraz miażdżycy. Liczne badania naukowe wskazują, że jest on w stanie przyczynić się do złagodzenia objawów niemal każdej choroby”
Oto lecznicze, regenerujące, oczyszczające przeciwzapalne i kosmetyczne właściwości chlorofilu.
Chlorofil:
  • ma właściwości hamujące rozwój guzów i nowotworów, zapobiega zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje  przekształcanie zdrowych komórek w  komórki rakowe, dezaktywuje wiele karcynogenów (substancji powodujących raka)
  • zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii
  • zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
  • zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, neutralizuje szkodliwe działanie białka
  • neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie,  szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny
  • neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi
  • obniża zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy, wzmacnia czynność tarczycy i trzustki
  • oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, łagodzi bolesne hemoroidy
  • pomaga oczyścić  wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie, pomaga w zwalczaniu zapalenia wątroby
  • wzmacnia układ naczyniowy,  zmniejsza żylaki
  • przynosi ulgę w przypadku wrzodów
  • przyspiesza gojenie się ran, niszczy bakterie w ranach
  • poprawia wzrok
  • usprawnia pracę tarczycy
  • uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
  • reguluje cykl miesiączkowy
  • odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu
  • łagodzi objawy astmy
  • pomaga pokonać nieżyty, przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, leczy wszelkie stany zapalne skóry, stawów, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne
  • dodaje energii
  •  poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących
  •  stymuluje system immunologiczny organizmu
  •  reguluje ciśnienie tętnicze
  • poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia. Źródło Internet


Młody jęczmień

 Zielone drinki z młodego jęczmienia okrzyknięto fenomenem przyrody i panaceum na wiele schorzeń. Czy słusznie zasługuje on na to miano i czy faktycznie powinien być składnikiem naszej codziennej diety?

Bez wątpienia jest to prawdziwy cud natury, a jego picie jest wymogiem naszych czasów. 
 Dzięki unikalnej kompozycji chlorofilu, białek i witamin, jednocześnie przeciwdziała chorobie nowotworowej, zakwaszeniu i toksemii. Regeneruje nasze DNA i zapobiega reakcjom łańcuchowym powstawania wolnych rodników. Usuwa również pestycydy i metale ciężkie.

To doskonałe źródło powyżej opisanego chlorofilu, żelaza, białek i witamin z grupy B oraz witaminy A, E, C, selenu i cynku- kluczowe przeciwutleniacze.

Jęczmień zawiera fikocyjaninę, witaminę B 12 oraz żelazo, stymulujące szpik kostny do prawidłowej produkcji czerwonych i białych komórek krwi. Dba więc o prawidłowe dotlenenie i regenerację krwi, a krew to życie. Jednocześnie jest źródłem hormonu wzrostu i pomaga nam w regulacji wagi ciała oraz bezsenności.

W jego składzie występuje szereg niezbędnych aminokwasów, jest więc niezastąpiony jako uzupełnianie białek dla wegan i wegetarian. Zawiera np.fenyloalaninę, walinę, leucynę, izoleucynę, treoninę oraz niezbędną wątrobie metioninę.

Ponadto w jego składzie odkryto wysoką zawartość cennych kwasów glutaminowych. Są one niezbędne do budowy komórek, w tym neuronów. Tym samym jęczmień poprawia funkcje psychomotoryczne, pamięć, koncentrację uwagi oraz zapobiega degeneracji neuronów, a co za tym idzie, jest pomocny w Bocznym Zaniku Mięśni, demencji starczej, czy Stwardnieniu Rozsianym. Zawiera również tryptoran i witaminę B6.

Tryptofan to prekursor kluczowego neuroprzekaźnika- serotoniny, wpływa więc na nasz nastrój i zapobiega depresji oraz bezsenności.
Kolejnym ważnym neuroprzekaźnikiem jest powstająca z tyrozyny dopamina.
W jej produkcji uczestniczy między innymi kwas foliowy, witamina B12 i magnez- wszystkie obecne w młodym jęczmieniu  Warto więc uzupełnić nim dietę obfitującą  również w daktyle, kokosy, migdały, sezam, pestki dyni, orzeszki ziemne, banany, fasolę- źródło tryptofanu i tyrozyny.

Kwas glutaminowy jest niezbędny do produkcji glutaminy, a następnie glutationu.
Glutation to jeden z najważniejszych związków detoksykujących komórki i reaktywujących pozostałe przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E. 

Nie należy jednak mylić naturalnych kwasów glutaminowych z dodawanym ostatnio, w dużych ilościach, do żywności syntetycznym glutaminianem sodu.
Kwas glutaminowy jest aminokwasem z grupy aminokwasów endogennych – organizm potrafi sam go wyprodukować z naturalnych składników dostarczanych wraz z pożywieniem.

Jego funkcje w organizmie człowieka są bardzo rozległe np:
-usprawnia koncentrację, zapamiętywanie i odtwarzanie informacji,
-zmniejsza zmęczenie i stymuluje syntezę białek mięśniowych,
-uczestniczy w metabolizmie cukrów i tłuszczów,
-wspomaga transport składników w płynie mózgowo-rdzeniowym i przez barierę krew-mózg,
-jest prekursorem glutaminy – ważnego związku uczestniczącego w metabolizmie azotu,
-jest niezbędny do syntezy związków wysokoenergetycznych i kwasów nukleinowych,
-stanowi ważny element intensywnej odnowy przewodu pokarmowego – w ten sposób zapobiega owrzodzeniom żołądka, dwunastnicy, a nawet jelit.

Wolny kwas glutaminowy występuje w dużych ilościach w wodorostach, a także w pomidorach, kukurydzy, czy zielonym groszku. Nawet kobiece mleko zawiera pewne ilości tego aminokwasu.  Źródło Internet.

Młody jęczmień to  również jedno z nielicznych źródeł niezwykłego enzymu SOD superoksydodysmutazy. Jest to swoiste panaceum młodości, opóźniające procesy starzenia i utleniania. To tłumaczy również jego unikalne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo chroni neuroprzekaźniki, w tym norefinefrynę, przed degeneracją, zapewniając nam sprawność umysłową do późnej starości.

Właściwości odchudzające


Preparaty z zielonego jęczmienia są przeze mnie polecane również podczas odchudzania.
Odznaczają się wysoką zawartością błonnika, jak również witamin i składników mineralnych.
Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zwiększają uczucie sytości zmniejszają wchłanianie tłuszczy oraz regulują poziom glukozy. Jednocześnie pobudzają perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom i samozatruciom.

Młody jęczmień zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew.  zapobiega niedoborom żywieniowym podczas odchudzania i wspiera produkcję kolagenu, dbając o stawy i oraz samoodnowę skóry. Wraz z algami morskimi regeneruje chrząstkę kostno- stawową, odkwasza i dotlenia krew, zapobiegając stanom zapalnym, obrzękom i bólom. Uzupełnia również krzem, cynk i organiczny wapń.
Stymuluje jednoczesnie  porost włosów i paznokci.

Umożliwia nam wspierającą odchudzanie aktywność fizyczną i jest fenomenalnym zastrzykiem witalności i energii.

Przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym

Młody jęczmień ma silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Pomaga również w leczeniu chorób skórnych i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka,  zapobiega nadkwasocie oraz przeciążeniu wątroby.
Dodatkowo zielony jęczmień może być również pomocny w  leczeniu cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii,. nerwicy, nowotworów.

Zawarte w nim witaminy z grupy B regulują poziom aminokwau homocysteiny, a przeciwutleniacze zapobiegają reakcjom utleniania i uszkadzania tętnic oraz mięśnia sercowego. 













Algi morskie. Spirulina i chlorella


Algi morskie, to niezwykły koncentrat cennych składników odżywczych, zapewniających nam prawidłową wagę ciała. Są nie tylko doskonałym produktem białkowym, ale i leczniczym. Dostarczają również magnezu, wapnia, żelaza, manganu, molibdenu, potasu, chromu, siarki, cynku, jodu, witamin B1, B2, B6, B12, oraz D, C, A, K i uważanej za eliksir młodości,  witaminy E. 

 Ponadto zawierają kwas hialuronowy oraz siarczan chondroidyny, wspierające odnowę i regenerację tkanki chrzęstnej. 

Algi morskie są polecane  w celu uzupełnienia żelaza, witamin i wapnia  w anemii, odchudzaniu, osteoporozie i osteopenii. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu są również niezastąpione w schorzeniach serca  oraz regulowaniu równowagi kwasowo- zasadowej organizmu.

Agi morskie to aż w 65% czyste białko, co trzykrotnie przewyższa zawartość białka w mięsie.

Są kompleksem ośmiu niezbędnych, łatwo przyswajalnych aminokwasów i bata karotenu. Mają go aż 10 razy więcej niż marchew. Żelaza jest w nich 56 razy tyle, co w szpinaku.

 To również źródło kwasu GLA o właściwościach odchudzających, regulujących cholesterol i odnawiających komórki, w tym neurony.

Dzięki jednoczesnej zawartości fitocjaniny, witaminy B12 i żelaza, stymulują procesy odnowy krwi oraz szpiku kostnego.

Spirulina to również doskonały środek usuwający radionukleidy, pestycydyi toksyny. Dlatego stanowi niezastąpione uzupełnienie wszystkich kuracji  przeciwnowotworowych i oczyszczających organizm.

Pomaga również w regulacji ciśnienia krwi, w nerwicy, w cukrzycy, przy spadku immunologii- pobudza fagocyty w leczeniu guzów, infekcji wirusowych, grypy, cyst i schorzeń nowotworowych.

Tak, jak młody jęczmień, dostarcza  nam enzymu SAD, opóźniając procesy starzenia i zapobiegając  powstawaniu wolnych rodników.   Organizm jest w stanie samodzielnie wytworzyć SOD dysponując wystarczającą ilością cynku, miedzi i manganu. Okazuje się, że spirulina nie tylko posiada enzym SOD ale i wszystkie pierwiastki potrzebne do jego biosyntezy.

Zastosowanie spiruliny

obniżanie poziomu homocysteiny, cholesterolu LDL i trójglicerydów,

 normalizacja poziom cukru we krwi, 

profilaktyka i  współleczenie chórob nowotworowych, zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii i pobudzanie mechanizmów samonaprawczych uszkodzeń DNA,

wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji, odtruwanie krwi i limfy,

wzmacnianie systemu immunologicznego, zapobieganie infekcjom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym,

 regeneracja komórek centralnego układu nerwowego,

 usprawnianie przemiany materii, procesów trawienia i wydalania, wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt), 

 odnowa flory przewodu pokarmowego,

zapobieganie i leczenie anemii - bardzo łatwo przyswajalne żelazo, witaminy B i C, 

 opóźnianie procesów starzenia się organizmu, regeneracja skóry,

 zapewnienie równowagi kwasowo-zasadowej,

 uzupełnienie białka na diecie wegetariańskiej i wegetariańskiej,

 leczenie stanów zapalnych, regeneracja chrząstek i stawów…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Sięgnij do natury , Blogger